Дариткова с коментар за ваксините и забавянето им

Политика

България трябва активно да настоява да се изпълняват ангажиментите на фирмите, които са сключили договор с Европейската комисия за доставка на ваксини. Ако фирмите са коректни и доставят дозите в срок, няма да има проблем с изпълнението на ваксинационния план. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

По думите ѝ гражданите трябва да са сигурни, че ваксините срещу коронавирус са качествени, ефективни и безопасни.

“Действащото законодателство в България и европейските регламенти не позволяват на територията на страна членка от ЕС да се водят преговори самостоятелно за национална процедура за признаване и утвърждаване на ваксините”, каза още Дариткова.

“За съжаление, колегите от БСП заради системното си отсъствие от пленарна зала, не успяха да се запознаят с правилника за организацията и дейността на Народното събрание. За мен беше учудващо настояването да се преговаря само за една ваксина. Доколкото знаем в Русия има още две ваксини, които са преминали техните стандарти за утвърждаване безопасността на подобен продукт. Смятам, че сериозното непознаване на действащото законодателство е било причина да се внесе такъв проект. Съгласно Закона за лекарствата в хуманната медицина при подобен вид продукти се налага централизирана система за установяване на безопасност от Европейската агенция по лекарствата”, поясни тя по повод спора за ваксините в НС и искането на БСП за закупавено на руската “Спутник V” .

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password