Кога ще върнат служителите в офисите

Други

В зависимост от развитието на пандемията и процеса на ваксинация, служителите ще започнат поетапно да се връщат в офисите след пролетта на 2021 г., като по-активен този процес се очаква да бъде през втората половина на годината. Предвижда се използване на хибридни модели на работа, които включват офис, дом и споделени пространства. Това показва проучване на Colliers на пазара на офис площи в София през второто полугодие на 2020 г.

Форматите на работа на водещите корпорации, които обичайно задават тенденциите в индустриите си, предстои да бъдат дефинирани през първата половина на годината.

По-ниската активност при наемане на площи и изчаквателната позиция на компаниите ще продължи. На офис пазара ще доминират подновяванията на договори или приключването на сделки за релокация или консолидация, планирани преди пандемията, показва анализът.
Наемите задържат нивата си, като в краткосрочен план се очаква лек спад заради прогнозите за ръст на свободните площи и излизането на нови проекти на пазара.

Споделените работни пространства се очаква да бъдат сегмент с добра перспектива за развитие, тъй като дават възможност за бързо разрастване на големите корпорации, както и са алтернативна среда на работата от вкъщи.Обемът на сключените сделки през 2020 г. е 107,600 кв.м., като малко над 30% са реализирани с помощта на Colliers. По данни от последния доклад за пазара на офис площи, през втората половина на 2020 г. брутно наетите площи са 51,100 кв.м., на годишна база се регистрира спад от 39% спрямо 2019 г.

Търсенето през разглеждания период се определя от секторите: ИТ и аутсорсинг (47%), Професионални услуги (18%), Финансови услуги (13%), Комунални услуги (11%), Търговия (5%) и други (7%). От анализа се вижда, че Професионалните и Финансови услуги предпочитат зона Център и Широк Център, докато ИТ и аутсорсинг фирмите са с фокус върху Периферията.

Предлагането на офис площи клас А, B и С в София през втората половина на 2020 г. отбеляза 3% ръст и достигна общо 2,388,380 кв.м. Средните нива на свободните площи на пазара са малко над 13%, което е увеличение от около 2% спрямо първото полугодие.

В края на 2020 г. делът на скритата незаетост на пазара, т.е. неизползваните от някои компании пространства, предоставени за преотдаване, е между 3-5% от обема на клас А офиси в столицата.Средните офертни наеми запазват своите нива от първата половина на 2020 г., а именно за клас А – 12.5 кв.м. и за клас B – 10 евро на кв.м.

/pariteni.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password