Жените в музиката

Култура

За втора поредна година БНР се включва в инициативата „Жените в музиката“ на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Тя ще отбележи 8 март – Международния ден на жената по специален начин.

За да отпразнуват забележителния талант и постижения на жените като артисти, композитори, диригенти и автори на текстове и аранжименти, всички европейски обществени радиостанции ще излъчват изключително музика, създадена и изпълнена от жени във всички жанрове. Миналата година в инициативата се включиха над 400 радиостанции от 40 държави.

В празничния ден в ефира на БНР за първи път ще прозвучи песента „Унесено се вгледах в небесата“ от талантливата млада българска композиторка Емелина Горчева, по текст на Дора Габе. Изпълнението е на певицата Сребрина Минева, сопран от състава на Смесения хор на БНР и пианистката Моника Гвоздева, корепетитор на хора.

Емелина Горчева е лауреат на редица международни конкурси за композиция, а нейни произведения са звучали в САЩ, Канада и Европа. Сребрина Минева е възпитаничка на Консерватория „Джовани Батиста Перголези“, Италия и често се изявява като солист в концерти и фестивали за класическа музика на европейските сцени и театри в България, Италия, Австрия, Люксембург, Испания, Франция, Сърбия и др.

Прави премиери на редица български и чуждестранни произведения като „Темброви фантазии” на проф. Симо Лазаров, “Rival beauty” на канадския композитор Майкъл Пепа и “United together” на италианския композитор Джузепе Фараче.

/bnr.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password