“Галъп”: Борисов завършва и третия си мандат като един от най-харесваните политици

Политика

По-голямата част от българите смятат, че България се справят добре със ситуацията около коронавируса. Това показва последното независимо изследване на „Галъп интернешънъл“, представено от политолога Първан Симеонов.

“Постоянно расте желанието за по-леки мерки срещу пандемията. Обществото у нас става все по-нетърпеливо за облекчаване на ограниченията”, разкри Симеонов пред Нова телевизия.

“Щабът се ползва с доверието на хората – при по-голям страх има по-високо одобрение към НОЩ”, допълни експертът.

36% от българите искат да се ваксинират към този месец, 41% нямат желание за имунизация. Процентът на желание става все по-висок.

“Зелените коридори” дадоха тласък – живеем в потребителско общество, а ваксините са продукт, коментира Симеонов.

Възрастните хора искат да се ваксинират, а властта трябва да таргетира именно там, сочи проучването.

В предизборно време личното доверие в политическите фигури става важен фактор. Една от фигурите с най-сериозно доверие в страната е Бойко Борисов: 23% – той завършва и третия си мандат като една от харесваните политически личности у нас. Това в голяма степен се дължи на сравнително твърдата подкрепа, която партия ГЕРБ разви в годините.

Президентът е смятан за контрапункт и затова има доверие в обществото, разкри политологът.

Данните са от изследвания „лице в лице“ с таблети, които показват картината към началото на всеки месец, последното от които е в периода 22 февруари и 1 март сред 1008 души. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password