Икономист: При напредък с ваксинацията България може да очаква 3% растеж на БВП

Политика

При положителен сценарий, през лятото, ако България е чувствително напреднала с ваксинацията и това ни позволи да посрещнем есента без притеснения от ново затваряне на икономиката, можем да очакваме растежът на БВП да е около три процента за тази година. Това прогнозира в интервю за БТА старши изследователят в Института за пазарна икономика /ИПИ/ Петър Ганев. При този сценарий, икономиката ни би трябвало от есента да започне да наваксва с добри темпове изгубеното с тенденция до 2022 г. ръстът на БВП да достигне и четири-пет процента, смята експертът.

Според него, лошият сценарий би бил, ако се окаже, че през есента отново ще трябва да се въвеждат някакви мерки – заради бавна ваксинация, нови щамове или недобра ефективност на ваксините.

Ако има ново затваряне през есента, било то и частично, това ще продължи да притиска потенциала на икономиката ни, коментира Петър Ганев. Той посочи, че в момента икономическото ни развитие стъпва върху промяната в индустрията в посока по-висока добавена стойност и в промяната в дигиталната сфера. Тези области би трябвало да продължат посоката си на развитие, смята икономистът.

/dariknews.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password