Попай морякът е прав – спанакът ни прави по-силни

Фитнес и здраве

Попай морякът е бил прав – спанакът наистина ни прави по-силни. Ново проучване потвърждава една отдавна известна истина, че храните, пълни с листни зелени зеленчуци, могат да помогнат за подобряване на силата и мускулната функция, съобщава “Стъди Файндс”.

Само една порция листни зеленчуци на ден повишава мускулната функция, особено на краката. Изследователите казват, че спанакът може дори да предпази възрастните хора от чупливост на ставите.

Екип от Австралия разкрива, че нитратът в зелените листни зеленчуци е тайната на тяхната невероятна сила. Заедно със спанака, тези храни включват още броколи, маруля и зеле.

„Нашето проучване показа, храните с високо съдържание на нитрати могат да подсилят мускулната сила независимо от физическата активност“, казва водещият автор д-р Марк Сим от университета „Едит Коуън“.

Екипът му е проследил 3 759 австралийци за период от 12 години. Резултатите разкриват, че силата на краката е с 11% по-голяма при тези, които ядат няколко лъжици спанак или около три стръкчета броколи. Авторите на изследването също така открили, че скоростта на ходене се подобрява с четири процента в сравнение с тази с най-нисък прием на нитрати.

Мускулната функция е жизненоважна за поддържането на добро здраве, особено по-късно в живота. Намалява риска от чупливи костни заболявания, остеопороза и фрактури или падания.

Зелените листни зеленчуци осигуряват цяла гама основни витамини и минерали, които са критично важни за здравето.

Проучването следва предишни изследвания от същия екип, които показват, че нитратите подобряват мускулната функция при по-възрастните жени, предразположени към наранявания при падане. Освен това добавя към нарастващите доказателства, свързващи зеленчуците с доброто сърдечно-съдово здраве.

Скорошно проучване на университета “Edith Cowan” разкрива, че кръстоцветните видове – като броколи, зеле и карфиол – предпазват от втвърдяване на артериите. Следващата стъпка на екипа ще бъде проучване на стратегии за увеличаване на консумацията на листни зелени зеленчуци сред населението.

/bnr.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password