Георги Марков: Обречени сме на избори до дупка и на нестабилност в следващите 10 години

Политика

От 20 години наблюдаваме изборния процес. Тази година беше по-трудно заради COVID-19. Това заяви Калин Славов от Асоциация “Прозрачност без граници” в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

“Фокусирахме се върху застъпниците. Това те да бъдат обучено в добрите европейски практики. Това беше един добър принос от наша страна. Друг беше безплатната телефонна линия за сигнали за нередности”, коментира той и отчете, че сигналите са били много.

В предаването с включи бившият конституционен съдия Георги Марков. Той заяви, че в този парламент не може да има стабилно правителство. Най-голямата партия е тази на негласуващите.

“За първи път в историята на прехода нито една партия в България не може да стигне до един милион гласа. Това е тежка политическа криза. Ако Борисов имаше гръцкия избирателен закон, щеше да има пълно мнозинство. Ние сме обречени на избори до дупка и на нестабилност в следващите 10 години”, прогнозира Георги Марков.

“Бойко е феномен – той е отличникът по победи. Борисов успя да постигне нещо нечувано – да бъде приет от канцлера Ангела Меркел като кмет на София. Тя заложи на него. Слави спечели с едно шоу. Харесват го хората, но резултатът му не е голям. Коалицията на ГЕРБ се е сформирала. Те имат конституционно мнозинство. Затова днес му казах да пали джипката и да ги остави. Това е третият път, в който ще имаме правителство на победените. Халал да им е”, завърши Георги Марков.

В момента всички са объркани. Хвърлят се тези в различни посоки. Процедурата, която е предвидена в Конституцията е достатъчно разумна. Лека-полека ще влезем в една рутинна процедура, коментира още Славов.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password