Правителството одобри изплащането на обезщетение след споразумение по жалба за бавно правосъдие

Политика

Правителството одобри изплащането на 3 000 евро обезщетение след споразумение по жалба за бавно правосъдие.

През 2014 г. е образувано досъдебно производство на Районно управление Велико Търново за престъпление по чл. 149 ал. 1 от НК срещу неизвестен извършител, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Жалбоподателят Василев бил задържан за 24 часа от полицейски орган с мотив, че има данни за извършено престъпление. Досъдебното производство е прекратено на 04.01.2021 г. като продължителността му е повече от 5 години, а жалбоподателят не е станал причина за забавянето на наказателното производство.

През 2019 г. жалбоподателят е предявил иск против Прокуратурата на Република България с правно основание чл. 2 б от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди за присъждане на сумата от 4000 лв. – обезщетение за причинени неимуществени вреди, вследствие на разглежданото досъдебно производство извън разумния срок по член 6 § 1 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

Районният съд се е произнесъл в полза на жалбоподателя, но решението е отменено от Окръжен съд – Велико Търново. В светлината на константната си практика ЕСПЧ съдейства на страните да постигнат приятелско споразумение, ако българскотоправителство се съгласи да заплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 3 000 евро за всички вреди, разходи и разноски.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password