Доц. Стойчев: Моментната тактика на Слави вероятно е печеливша стратегия

Политика

Най-вероятният сценарий след започване на работата на 45-ото Народно събрание (президентът Румен Радев насрочи първото заседание за 15 април) е да бъде съставено правителство на малцинството, независимо коя политическа сила ще се нагърби с това. Едва ли ще има кабинет на ГЕРБ, защото всички останали декларираха готовност да не го подкрепят. Това коментира пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев.

,,ПП ГЕРБ ще демонстрира решимост да поеме изпълнителната власт, но няма да ѝ разрешат другите парламентарни партии. Заявената подкрепа за “Има такъв народ” от страна на големи партии е белег на тяхното бягство от отговорност. Защото те не са в парламента, за да подкрепят, а да реализират свои намерения”, допълни Стойчев.

Това е като подписване на бял лист. Предстоят тежки времена и всички искат друг да е отговорен за евентуален ръст на безработицата и в цените, спад в доходите и т.н. При тези непримирими политически лагери политиката на Слави Трифонов за странене, по-малко шум – вероятно е печеливша стратегия. Нищо чудно това да е с цел повишаване на аудиторията на неговата телевизия. За мълчанието има и друго обяснение – че в партията не са очаквали толкова гласове и доверие на изборите, че процентите все пак ги прави зависими от чужда подкрепа в парламента. Изолацията на Трифонов (заради карантина) води до абсурда при обявена чужда подкрепа на “Има такъв народ” той самият да не е заявил подкрепа на евентуалното си правителството, отбеляза още политологът.

,,Досега – от 1990 г. насам, винаги се е съставяло правителство, независимо от сложността на преговорите. Ако не от първия мандат, то от третия. Ако Трифонов реализира от втория – ще е прецедент у нас след 10 ноември. Склонен съм да вярвам, че накрая президентът ще сформира някаква работеща формула на властта. Но интересно е символно той на кого ще даде третия мандат. Президентът се формира като алтернативен център на властта на Бойко Борисов. Реално истинската опозиция на Борисов се казва Румен Радев. Какво ще направи той е ключово и за неговата бъдеща политическа кариера”, обясни Стойчев.

По думите на доц. Стойчев по-малко вероятно да се връчи третият мандат на БСП и по-логично – на “Демократична България” или Мая Манолова.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password