Галъп: За българите изборите са без победител

Политика

Никой не е спечелил парламентарните избори – това е доминиращото мнение сред участниците в проучване на „Галъп интернешънъл“ сред национална извадка от 831 пълнолетни българи. Това е мнението на 41,7% от запитаните, докато двойно или почти двойно по-малко са тези, според които ГЕРБ спечели (19,8%) или пък са спечелили всички, обявили се срещу партията на Бойко Борисов (26,5%), предаде БТВ.

Като цяло, доволните от резултатите на изборите (43,8%) са по-малко от недоволните (52,8%), но все пак над половината анкетирани определят вота като честен.

Според 56,2% от запитаните е по-добре да се състави ново правителство, макар и с компромиси. В същото време, обаче, над две трети от запитаните са на мнение, че в този парламент ще може да се състави нов кабинет.

Опцията ГЕРБ и Слави Трифонов по-скоро отблъсква – 28,1% са „за“, но 68,2% са „против“. Привържениците на ГЕРБ, например, са „за“, но тези на ИТН – „против“.

Отбелязва се превес на подкрепящите подобна възможност: 54,5% са „за“ срещу 40,4% „против“, пишат авторите на изследването.При нов вот резултатите от сондажа са за 27,2% за ГЕРБ, ИТН – 23,2%, БСП – 13,8%, ДПС 10,4%, ДБ – 12%, а „Изправи се, мутри, вън“ ще са близо до бариерата с 4,3%. „По-малките, останали на 4 април под бариерата, засега биха останали там, но ако тенденциите се запазят, никакви изненади там няма да са изключени и бихме могли да осъмнем не с 6, а дори със 7 или 8-партиен парламент“, пишат от „Галъп интернешънъл“.Според близо половината запитани – по-висока от тази на 4 април.

„Вълната за Слави Трифонов ще продължи да расте, но и подкрепата за ГЕРБ донякъде ще се мобилизира. Като цяло тенденцията е ИТН да скъсява дистанцията с ГЕРБ, която с вот в чужбина може да бъде и елиминирана“, пишат авторите на изследването.

CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); национална извадка (831 ефективни интервюта) за населението на възраст 18+ г. Изследването е проведено в периода 12-14.03.2021 г. Абсолютната максимална грешка е ±3.3% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на 55 хиляди души.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password