Българска музика ще звучи в поредица на Портландския бароков оркестър

Авторски статии

Портландският бароков оркестър кани почитателите си на специален онлайн концерт. 23 април вечерта местно време – първо събитие от поредица, наречена Great Arts. Period.

С какво е интригуващ този концерт за нас? Той е на българския цигулар Тома Илиев и е наречен „Сезоните на България: Музика за соло цигулка, вдъхновена от фолклора“. В програмата са включени четири пиеси от цикъла “12 капричии за соло цигулка, опус 1, от Петър Христосков. Събитието е подкрепено от Национален фонд “Култура” и ще може да се гледа в официалния канал на Портландския бароков оркестър в YouTube.

Тома Илиев е сред най-търсените и изявени музиканти в сферата на историческия пърформанс в Съединените Щати. Той е част от камерния ансамбъл за старинна музика „Соннамбула“, който е първият и единствен исторически информиран ансамбъл, получил резиденция в престижния Метрополитън музей в Ню Йорк през сезон 2018/2019. Като солист, помощник-концертмайстор и камерен музикант Тома има наименувано място в Портландския бароков оркестър.
Тома Илиев е роден в София, където завършва НМУ „Любомир Пипков“. Получава бакалавърска и магистърска степен от Университета на Индиана, в класовете по цигулка на проф. Кеворк Мардиросян и по старинна цигулка на проф. Стенли Ричи. Специализира исторически информирани практики в “Джулиърд”, където получава възможността да учи и музицира с някои от най-известните изпълнители в тази сфера: Моника Хъгет, Рейчъл Поджър, Масааки Сузуки, Жорди Савал, Уилям Кристи, Ричърд Игър и други.

/bnr.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password