Може ли да има правителство с третия мандат?

Политика

В новата ни история има две правителства, които са излъчени от третата политическа сила в парламента, припомня БНТ.

Едно от тях е правителството на Любен Беров, което управлява от 30 декември 1992 година до 17 октомври 1994 година. Сформирано е с мандат на третата политическа сила – ДПС, подкрепяно е също и от БСП.

Излъчено е от 36-ото Народно събрание, след сваляне на първото дясно правителство на Филип Димитров, което пада след поискан вот на доверие.

Правителството на Сергей Станишев или на Тройната коалиция управлява от 17 август 2005 година до 27 юли 2009 година. Сформирано е с мандат на третата политическа сила – ДПС, на базата на коалиционно споразумение между трите най-големи парламентарни сили – БСП, НДСВ и ДПС.

Разпределението на министрите е на квотен принцип в съотношение 8:5:3:1, тъй като в правителството влиза и един независим експерт. По това време България става член на Европейския съюз по силата на договор, сключен от предходното правителство на Симеон Сакскобургготски.

След като ИТН и Демократична България (ДБ) не се отзоваха на поканата за разговори за съставяне на правителство, ГЕРБ-СДС върнаха мандата. По Конституция проучвателният мандат отиде при Има такъв народ (ИТН). Те спазиха заявката на лидера си Слави Трифонов и върнаха мандата малко след като го приеха от президента Румен Радев.

Сега държавният глава сам ще избере на коя партия да го връчи. Не е необходимо да е третата политическа сила – БСП за България. Ако и третият проучвателен мандат е неуспешен, ще трябва да се направи служебно правителство и да се насрочи дата за предсрочни парламентарни избори.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password