Пленарната зала “пламна”: Депутатите се скараха за мажоритарния избор

Политика

Градусът на напрежението в пленарната зала се покачи. Над 9 часа продължиха разискванията по промените в Изборния кодекс, инициирани от Има такъв народ (ИТН). Бурен дебат се завихри около възможността за въвеждане на мажоритарен вот в два тура. Опонираха си ИТН и ГЕРБ-СДС.

Депутатите на Слави Трифонов предлагат мажоритарен вот да се приложи при следващите редовни парламентарни избори. ГЕРБ-СДС пък настояват това да стане още сега – на очакваните предсрочни парламентарни. Най-голямата партия в Народното събрание припомни, че “Шоуто на Слави” е инициирала рефендума за въвеждане на мажоритарен избор на депутатите. Последваха и взаимни нападки между председателя на ИТН Тошко Йорданов и депутата от ГЕРБ-СДС Димитър Главчев.

“Градусът на емоциите се вдигна твърде много. Мажоритарни избори няма да има, няма национално преброяване, няма райониране”, настоя на свой ред Филип Станев от ИТН.

Според него със своето предложение ГЕРБ се опитват да саботират ИТН и да заложат “политически капан”.

Маноил Манов от ГЕРБ-СДС пък опонира, че при ИТН има опит шоумени да се правят на политици.

В спора се включи и Делян Добрев.

“Няма нужда да се прави ново преброяване. 3 милиона души гласуваха на вашия референдум. Повече от 2 милиона искаха мажоритарна система. И вие казахте: Ето, българският народ иска, “лошите” депутати не искат. Единстено с референдума си правихте предизборната кампания. И от първия ден започнахте да шикалкавите и да се чудите как тая работа да не стане”, заяви той.

Думата взе и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

“Пропорционалната система, по която избираме депутати, е отвратителна. Това не е мое мнение, а мнението на 2 млн. и половина българи. Ние не сме принудени да избираме между добро и лошо, ние избираме между лошо и по-малко лошо. Според мен по-малкото лошо е да е мажоритарна, но това не го мисля аз, някакъв политик. Мисля го като гражданин. Попитахме всички българи, 2 млн. и половина от тях казаха “Да”. Тази тема за мажоритарните избори се подкрепя от 2 млн. и половина българи. Забравихте ли го. Трябва да си го татуирам явно”. Цитат от г-н Станислав Трифонов, с чиято парламентарна група избрахте председател на Народното събрание и с чиято парламентарна група бламирате държавата, включително да не може не само да назначава ВСС, а държавата да спре”, припомни тя думите на лидера на ИТН и се обърна с критика към БСП, че са подкрепили Ива Митева за председател.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password