Партиите предлагат състав на новата ЦИК

Политика

Предлагаме за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Красимир Ципов, съобщи Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на консултациите при президента, предаде репортер на БГНЕС.

Атанасова изчете биографията на Ципов пред представителите на всички парламентарно представени партии, които днес трябва да запознаят държавния глава с предложените от тях номинации за състава на изборната комисия, съгласни новите разпоредби в Изборния кодекс.

Квотите на партиите са 4 за ГЕРБ, 3 за „Има такъв народ“, 3 за БСП, 2 за ДПС, също 2 за „Демократична България“ и 1 за „Изправи се! Мутри вън!“.

За членове на комисията от ГЕРБ предлагат социолога Димитър Димитров, юриста Георги Баханов и международния наблюдател в редица избори Йорданка Ганчева.

“Има такъв народ” предлагат юристите Камелия Стоянова Нейкова – за зам.-председател на ЦИК, Елка Тодорова Стоянова за член на комисията и математикът Любомир Недялков Гаврилов.

БСП предлагат Емил Войнов за зам.-председател на ЦИК, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева за членове на комисията.

ДПС предлагат Севинч Солакова и Ерхан Чаушев за ЦИК. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ заяви, че в зависимост от другите предложения, ДПС предлага Солакова за секретар на комисията.

Христо Иванов от „Демократична България” заяви, че не могат да подкрепят кандидатурата на ГЕРБ за председател на ЦИК. Той направи уговорката, че не предлагат председател. Както вече стана известно бившият говорител на ЦИК Цветозар Томов е първото предложение на ДБ. Второто предложение е математикът Любомир Георгиев. ДБ предлага кандидатурата на Томов за заместник-председател на ЦИК.

Мая Манолова от “Изправи се. Мутри вън” също заяви, че няма да подкрепят предложението на ГЕРБ. Тя се мотивира с думите, че Красимир Ципов няма никакъв опит в организирането на избори и уточни, че под неговото ръководство като зам.-министър на МВР, честността на изминали избори е поставено под “тежко съмнение”. Тя призова “Има такъв народ” и БСП да дадат предложения за председател на новата ЦИК. Манолова съобщи, че предлагат Росица Матева за зам.-председател на ЦИК. Матева е председател на Обществения съвет на комисията. /БГНЕС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password