Информационна кампания за отказване от тютюнопушенето в Южния парк в София

Фитнес и здраве

В навечерието на Световния ден без тютюнопушене – 31 май, в столичния Южен парк, Коалицията за живот без тютюнев дим и Сдружение „България без дим“ провеждат информационна кампания за отказване от тютюнопушенето. Тази година темата на Световния ден, определена от Световната здравна организация, е „Поеми ангажимент да се откажеш“, предаде БНР.

“Зад езерото при спирка „Нишава“ специалистите даваха съвети на желаещите да се откажат от тютюнопушенето и възможните решения за по-здравословна среда без тютюнев дим”, обясни пулмологът доктор София Ангелова.

„Тази година насоката е да мотивираш себе си да откажеш цигарите. Това е мотото, което отправи към всички нас Световната здравна организация на този ден. И като лекари призоваваме: наистина никога не е късно да откажете цигарите“, каза още тя.

„Например дойде една жена, която каза: „Аз се мъча да откажа чигарите, но не успявам. Имате ли програма?“. Да, има програма. Поканих я и с най-голямо удоволствие ще ѝ помогна, защото статистиката показва, че само 3 процента от пушачите успяват да откажат цигарите. Медикамент за воля няма, а волята е в основата“, подчерта специалистът.

Коалицията за живот без тютюнев дим и Сдружение „България без дим“ събраха привърженици на каузата за живот без тютюнопушене заедно с музиканти от джаз формация.

„Нашата идея е този 31 май не само да говорим по основната тема, която тази година световната здравна организация е заложила за 31 май, а тя е отказването -„Реши да се откажеш сега“, а въобще да имаме възможност с хора, които са професионалисти, които имат натрупани знания през годината, възможности, хората да се срещнат с тях, съвсем по човешки да се докоснат до тях, да говорят, да споделят мнения, да зададат свои въпроси, които ги вълнуват и може би не виждат къде да ги зададат, може би някой да сподели колко добре се чувстват от това, че отказват цигарите“, каза за БНР д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим.

По думите ѝ в световен мащаб и в България най-много хора започват да пушат до 18-20 години.

„След 20 години е много малък процента на хората, които тепърва по някаква причина започват да пушат. На тази възраст 14, 10, хората не се замислят за последиците, които с е случват в живота ти след 10, 20, 30 години и не се замислят за това, че има много опасни вещества , те са хиляди, но някои са много опасни и водят до пристрастяване и трудно откъсване от този навик и зависимост. За съжаление информацията, която младите хора получават не е достатъчна според моите виждания и представа“.

Според нея съществува чисто физическа, психологическа и социална зависимост, което се поражда от никотина.

„Стига се до една зависимост реално, обективно открита в мозъка на хората, които пушат и в целия организъм. Никотиновите рецептори увеличават своя брой и водят до това да имаш желание, да имаш нужда от следваща цигари и от следваща и тази нужда ти създава както при наркотиците чувство на неспокойство и то те кара за запушиш следващата цигара, която уж в кавички те успокоява“, допълни в предавето д-р Гергана Гешанова.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password