Лекарствата по НЗОК ще се отпускат само с електронна рецепта от 1 юни

Други

От 1 юни предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, се извършва само с електронни рецепти. Това съобщават от Министерството на здравеопазването.

Издадените до 31 май включително хартиени рецепти обаче ще важат.

Здравното министерство е изготвило и изпратило за обнародване в Държавен вестник Наредба за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г., съгласно която лекарствени продукти, заплащани пряко от пациента (т.нар. бяла рецепта), ще могат да се издават и изпълняват и на хартиена, и на електронна рецепта.

По този начин ще се обезпечат възможностите за предписване на лекарствени продукти от съответните медицински специалисти, независимо дали същите притежават внедрен специализиран медицински софтуер, обясняват от МЗ.

Рецептурните книжки и протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства следва да преминат напълно в електронен вариант от 1 юли.

Допуснатото забавяне в електронната трансформация на тези два документа се дължи на прехвърлянето на проекта през миналата година от бившето ръководство на МЗ към фирмата изпълнител „Информационно обслужване“ АД и забавяне в техните действия, допълват от Министерството на здравеопазването.

/dariknews.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password