Симулатор ни подготвя как да гласуваме с машина на 11 юли

Политика

Вирлуален симулатор ни подготвя за гласуването с машина на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това става напълно безплатно, не се изисква регистрация и няма посочени имена на партии. Целта е само хората да видят стъпките, по които трябва да минат, за да е одобрен гласът им.

Също както на истинска машина симулаторът показва от лявата страна номера на партиите и коалициите и техните имена. Ако желаната от нас партия не е на първата страница, трябва да натиснем “Следващ”, за да се придвижим напред.

В десния ъгъл са преференциите, където маркираме предпочитания от нас кандидат-депутат от съответната формация. Номера, под който той фигурира в листата, трябва да ни е известен предварително. Името на кандидатите го няма на страницата. Така например трябва да знаем, че кандидат Х е под номер 20 в листата на съответната партия. И маркираме кръгчето с номер 20 при машинното гласуване.

След като сме отбелязали и партията, и преференцията даваме “Преглед”. На екрана се показва изборът, който сме направили. Ако той е правилен – натискаме “Гласуване”. Ще ни бъде съобщено, че сме гласували успешно и че трябва да вземем разписката от машината, която да пуснем в непрозрачната кутия пред секционната комисия.

Преди да отиде до машината за гласуване избирателят ще бъде отбелязан в избирателния списък и ще получи смарт карта.

На 11 юли машинният вот ще бъде задължителен за всички секции с над 300 избиратели. Ще бъдат отпечатани и бюлетини, но гласуването с тях ще е само в случай на непредвидени обстоятелства. Това бе решено с промените в Изборния кодекс в 45-ия парламент. Основният аргумент беше желанието да се реши проблемът с невалидните бюлетини, да се изчистят грешките при обработването на протоколите и да се намали възможността за манипулации.

Има притеснения, че машинното гласуване ще забави изборния процес. Обсъждат се възможностите за поставянето на повече от една машина там, където е необходимо. Централната избирателна комисия (ЦИК) вече проведе пробно машинно гласуване на няколко места. Желанието е процесът на машинното гласуване да е под минута, дори по-малко, за да бъде то хем успешно, хем и бързо. Специалисти очакват затруднения да има в по-малките населени места с по-възрастно население.

Иначе 19 партии и 9 коалиции се регистрираха за участие в изборите. Предстои финална проверка на техните документи. До 17 1. на 8 юни партиите, коалициите и инициативните комитети правят предложения до РИК за регистрация на кандидатски листи.

Днес пък е крайният срок, в който общинските администрации да обявяват предварителните избирателни списъци и ги публикуват на интернет страницата на общината.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password