Антимонополната комисия проверява ВиК – Варна, за цени на услуги до 300% над пазарните

Други

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство срещу ВиК – Варна, за установяване на евентуално господстващо положение от страна на дружеството монополист. Съобщение за това е публикувано в сайта на комисията.

Според публикация производството е образувано след сигнал на граждани за това, че ВиК – Варна, задължава потребителите си, желаещи да се присъединят към ВиК мрежата му, да приемат без право на избор строително-монтажни работи, които да бъдат изпълнени от специално посочена строителна компания. При това на цени за труд и материали, надвишаващи пазарните с между 50% и 300%.

Комисията е направила предварително проучване и е установила, че ВиК – Варна, е единствен оператор в района на Варна, което му позволява да налага на потребителите да заплащат за изграждане на необходимата инфраструктура за присъединяване, както и за дейностите, свързани с изграждането ѝ, пише в публикуваното съобщение.

“Поведението на ВиК – Варна, разкрива характеристики на евентуална експлоатативна злоупотреба, което налага КЗК да анализира дали чрез поведението си, изразяващо се в налагане на цени за покупка и други нелоялни търговски условия, ВиК – Варна, си осигурява приходи, които не би реализирало или които клиентите не биха приели, ако имаше алтернатива на предлаганите от дружеството услуги, като по този начин уврежда интересите на потребителите”, пише още в становището на комисията.

Дружеството, с което ВиК – Варна, работи от години при осигурена липса на конкуренция, е едноличният търговец “Станка Василева”. То изпълнява на практика всички ремонти на пътни участъци в града след извършени ремонти на водопроводната и канализационната система.

/dnevnik.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password