Космическият архитект Калина Калчева и градът в пещерите на Марс

Други

Калина Калчева е архитект и дизайнер. Тя стигна до полуфинала в конкурса на НАСА „Марс Сити Стейт“ с проекта си за град на Марс „Марс 25“. С него Калина се дипломира във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

„В гимназията моите приятели се занимаваха с астрономия и в средата на гимназиалните си години бях привлечена и аз. Съвсем случайно попаднах на една конференция. От тогава ми викат „звездната дама“, споделя в предаването „Нощен Хоризонт“ Калина.

„Все още са ми много интересни лунните и слънчевите затъмнения. За мен по-скоро са като символика за хармонията между ин и ян, светлото и тъмното. Едни от редките астрономически явления, които могат да се снимат“.

Калина признава, че е човек, който иска да промени нещо в този свят. За това е избрала архитектурата и дизайна за своя специалност.

Архитектурата, според нея, е по-силна, защото има сгради, които надживяват и изпреварват човешката цивилизация.

„Дори и най-малката тухличка разказва история“, казва тя.

„Моят град на Марс няма да го видите със сателит. Няма да го видите със снимки или с камери. Той ще е изграден в подземните пещери. Първият прототип, който развивахме, беше за повърхността. После обаче дойде и идеята да го направим в пещерите на Марс, за да може това да е допълнителна защита както от резките температурни амплитуди, така и от радиацията и пясъчните бури там“.

/bnr.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password