Мамят ли ни на пазара?

Други

Масови проверки на 626 обекта в страната са били извършени през май и юни тази година на търговци на пазари и борси за плодове и зеленчуци, които използват везни за измерване на предлаганата стока.

До момента няма установени нарушения, тоест всички търговци са изпълнили задълженията си, които произтичат от Закона за измерванията, обясни за БНТ Георги Десев, началник “Метрологичен надзор”, Западна България, към ДАМТН.

На територията на 29 областни градове от инспектираните везни близо 16,4% са били неизправни. За сравнение, миналата година от проверените 2005 везни 16,9% са се оказали неверни.

“Миналата седмица на пазар “Димитър Петков” 27-28 търговци успяхме да проверим, при 10 от тях се оказа, че използват везни, които не отговарят на изискванията, за което бяха съставени на място 10 акта за установяване на административно нарушение. При юридически лица е 200 лв., за физически е 100 лв.”, обясни Георги Десев, началник “Метрологичен надзор”, Западна България, към ДАМТН.

Обща трайна тенденция за намаляване на нарушенията по пазарите не се установява, на отделни места се констатират подобрения, средният процент за страната обаче остава висок.

Увеличение на нарушенията спрямо изминалата 2020 г. се установява на пазара “Димитър Петков” в София и общинските пазари в Троян и Кубрат.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password