Последно: Мечката от Белица ще бъде отстреляна, само ако нападне отново

Други

Засега мечката, която нападна жена край Белица няма да бъде убивана, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Или поне докато не нападне отново. От ведомството уточниха, че процедурата за отстрел е предвидена в Закона за биологичното разнообразие.

“Разрешителното е предвидено в законова процедура, независимо от волята на обществото и различни прослойки от обществото. Сега обаче не е задължително това разрешително да бъде изпълнено, в случай, че няма агресивно поведение”, посочи Филип Ковашки – заместник изпълнителен директор на агенцията.

От там обясниха още, че неправителствена организация е поела ангажимент дивото животно да бъде прогонено.

“В случай, че те успеят няма да се стигне до обстрел на животното. В случай, че продължат нападенията обаче няма как стоим безучастни. Надяваме се си давате сметка какво означава човешкият живот и какво означава животът на другите твари”, каза още Ковашки.

Той обясни, че са длъжни да защитят местното население. “Не можем да оставим хората в региона и тези, които ходят за гъби беззащитни. Жената, която е била нападната в петък е била в гората, за да събира гъби, да си изкарва прехраната. Тези прослойки трябва да бъдат защитени”, обясниха от агенцията.

/dariknews.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password