Шефката на ЦИК обяви може ли да се хакнат 11 000 машини

Горещо

Ако хешкодът е различен от машината, не трябва да се гласува – това значи че има манипулация

На последните избори в община Благоевград и в село Ясен ЦИК взе решение да направи контролно преброяване на разписките от машините. След проверката се установи, че всички изборни данни съвпадат. Най-вероятно такова решение ще бъде взето и за парламентарните избори. Това заяви пред БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

“Ако хешкодът е различен от машината, не трябва да се гласува – това значи че има манипулация”, разкри още тя.

“Всички карти са персонализирани за машините – устройството не може да работи със случайна карта. Знаете, машините нямат интернет, а няма как 11 000 устройства да се хакнат”, смята Нейкова.

“След края на изборите се вади електронен протокол, след това и хартиен. Във всяка секция ще има хартиени бюлетини – точен брой на гласуващите в секцията”, заяви председателят на Централната избирателна комисия.

“По отношение на нарушенията, избирателите първо трябва да подават сигнал в съответната РИК. Може да се подава сигнал и в СИК”, допълни Камелия Нейкова.

В сайта на ЦИК ще се пуснат допълнителни телефони само за изборни нарушения, но препоръчвам първо да се обръщат към РИК, апелира шефът на ЦИК.

/blitz.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password