Слави Трифонов представи предложенията на ИТН за нови министри

Горещо

Лидерът на “Има такъв народ” обяви, че няма да прави коалиция

“Няма да правим коалиция с нито една партия. “Има такъв народ” ще вземе мандата и ще представи свой състав и структура на кабинет”. Това обяви лидерът на ИТН Слави Трифонов в първия си коментар след неделния вот. Според него в последните години „коалиция” се е превърнала в “мръсна дума”.

Трифонов представи и предложенията си за членове на кабинета. За премиерския пост ИТН предлагат Николай Василев. За вицепремиери са поканени Ради Найденов, който ще поеме и външното министерство, и проф. Николай Радулов, който ще бъде и вътрешен министър.

За министър на икономиката партията предлага Любомир Дацов, за министър на образованието – Наталия Митева, на енергетиката – Красимир Ненов, на здравеопазването – Велислава Петрова, на регионалното развитие и благоустройството – Михаела Лашова, на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Христо Алексиев, на туризма – Ивайло Кожухаров, на земеделието, храните и горите – Пламен Абровски, на отбраната – Теодора Генчовска, на труда, социалната и демографската политика – Лилия Иванова, на културата – Станислава Армутлиева, на правосъдието – Петър Илиев, на спорта – Радостин Василев и министър (безпортфейл) по ромските въпроси – д-р Антония Валентинова.

Да се включат в кабинета са били поканени служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, но те са отказали, съобщи още Трифонов.

Сред основните приоритети на правителството е построяването на необходимия брой детски градини, изграждането на детска болница, закупуване на медицински хеликоптери, концесия и строеж на всички магистрали, купуването на до 1 млн. таблети или лаптопи за всички ученици и преподаватели, стартиране на приватизацията на ББР, по-голяма прозрачност при обществените поръчки. Трифонов се закани да „изкорени” порочните практики, свързани с тях.

Сред останалите приоритети са дигитализация на услугите, промяна в избирателната система, въвеждане на мажоритарен вот, електронно гласуване и партийна субсидия от 1 лв. на глас, закриване на спецпрокуратурата, ускоряване строежа на газовия интерконектор с Гърция, потвърждаване на заявлението за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в еврозоната и в Шенген.

„Ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена в НАСА и те да бъдат първите български астронавти. Ще направим всичко възможно към тях да се присъедини един северномакедонец, за да не гледаме в земята от срам, а да гледаме нагоре, към звездите. Време е за друго – време е за подкрепа срещу идеи, а не срещу постове. Време е всичко да се случва пред вашите очи. В последните години парламентът беше смачкан, маргинализиран и унизен. Сега той може да си върне достойнството. Убеден съм, че изброените приоритети не може да са такива само на една политическа партия. А дали те ще бъдат приоритети и на други партии, предстои да разберем. Няма да има прошка за тези, които са нарушили или нарушават закона”, посочи Трифонов.

ВИДЕО:ТУК

/nova.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password