ЦИК: Ниска избирателна активност, малко жалби и сигнали

Политика

Много ниска избирателна активност. Това регистрираха от ЦИК към 16 часа. На тези избори тя е била малко над 27%. Каква ще бъде официалната и окончателна информация, ще стане ясно едва след обявяването на резултатите от вота.

Най-активни са били българите в Смолян – 33% от тях са упражнили правото си на вот. Най-слаб интерес към вота са проявили в Кърджали – 20.5%.

С интерес и с особено внимание се проследи работата на машините. За първи път в секциите над 300 избиратели се гласуваше машинно. 10 516, като 56 от тях излязоха извън строя. ЦИК определиха този брой като незначителен и в рамките на очакваното, тъй като това е по-малко от 1% от общия брой.

Малко бяха и жалбите и сигналите, пристигнали в ЦИК. Бяха наложени и някои наказания, те бяха свързани основно с проблеми с организацията на изборния процес. Имаше сигнали за публикуване на резултати и за агитация. Голяма част от тях обаче бяха в социалните мрежи, заради което ЦИК не може да наложи наказание.

Днес в ЦИК всички РИК – общо 31, трябва да пристигнат, за да се проверят протоколите. Не се очаква да има проблеми при предаването. Най-вероятно машинният вот ще улесни попълването и предаването на протоколите. От ЦИК очакват затруднения в секциите, където се е наложило да се премине на хартиен вот.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password