България отбелязва 184 години от рождението на Левски

История

България отбелязва 184 години от рождението на Васил Левски.

Той е бил учител в карловското село Войнягово. Там още помнят Апостола и се гордеят с делата му. „Левски е имал 19 ученици. В класната стая е имало две дъски – табло на честа и на порицанието. На едното записвал имената на послушните, а на другото на тези, които не слушат”, разказа пред NOVA секретарят на местното читалище Цонка Дамянова.

Рождението на Левски в Ловеч ще отбележат с гражданското поклонение пред паметника на Апостола в двора на Къкринското ханче от 10.00 ч. След това в салона на Народно читалище “Васил Левски-1924 г.” – с. Къкрина, ще бъде прожектиран документалният филм “Прослава на Левски” (1922 г.). Това е най-старият филм-хроника, заснет от Христо Константинов, за откриването на Къкринското ханче като музей, пише БТА.

По-късно, от 17.30 ч. в храм “Успение Богородично” в Ловеч, ще има панихида за Апостола. След нея е гражданското поклонение пред паметника на Левски в града. В музея “Васил Левски” желаещите ще могат да присъстват на музикално-поетичен спектакъл, посветен на 184 години от рождението на Васил Левски. В него поети от страната, както и местни творци, ще рецитират свои стихове за Апостола, а изпълнители ще изпълнят песни по темата.

Под звуците на националния химн и с илюминации в деня на рождението на Васил Левски в Тервел ще бъде открит негов паметник. На церемонията, която ще започне в 20:00 ч., почетен караул на Военноморските сили ще премине в тържествен марш за слава и чест на Апостола на свободата, съобщават от кметската управа, цитирани от БТА.

Бюст-паметникът на революционера е изваян от скулптора Борис Борисов. Проектът за изграждане на мемориалния знак е дарение на добричките архитекти Емилия Добрева и Светлина Кастелова и на строителния инженер Пенко Русев. Сред дарителите в кампанията, която събира средства за паметника няколко години, са и абитуриентите от 12-и “а” клас в СУ “Йордан Йовков”, децата от фолклорната танцова студия “Калинка Вълчева”, свещеник Вълчо Вълчев, ходжа Мехмед Сали, църковният хор при храма “Свети Георги” в Тервел, учебни заведения и други институции, много граждани, посочват от кметската управа. Общината е подкрепила патриотичната кауза със средства за изграждане на гранитния постамент на паметника.

https://dariknews.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password