Паметникът на Бузлуджа вече е със статут на недвижима културна ценност от национално значение

История

Дом-паметникът на връх Бузлуджа ще придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение. Решението е било взето днес на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, свикан по заповед на министъра на културата Велислав Минеков, съобщи БНР.

В заседанието от страна на община Казанлък участие са взели главният архитект Георги Стоев и директорът на историческия музей “Искра” д-р Момчил Маринов. От съобщение на пресцентъра на община Казанлък става известно, че “така ще бъде осигурена стабилна териториално-устройствена и юридическа защита на обекта, както и ще бъде ангажирана държавата да положи повече грижи за опазването му”.

Трийсет години по-късно

Кацнал на върха на планински връх в централна България, гигантски бетонен паметник, подобен на НЛО, построен, за да прослави комунистическото управление на страната, е оставен да се руши, след като тоталитарният режим пада през 1989 г. Различните правителства така и не приеха решение дали Бузлуджа – построен през 1981 г. като паметник на БКП, да бъде защитен като културно наследство.

/dnevnik.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password