Вирусолог разкри кои са по-склонни да се разболеят от Делта варианта на COVID-19

Covid

“Вирусът се предава от човек на човек, така че големите събирания винаги светват червена лампичка в съзнанието ни”, каза пред Bulgaria ON AIR вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

“Делта притесни всички ни, държавите вече минаха през COVID и видяха, че не е шега, всички се стремят да ограничат разпространението. България не е изолирана от света. През август Делта ще бъде доминиращ в Европа. За съжаление, този вирус е доста подмолен, в България все още има уязвими групи. Делта притеснява със своето изключително бързо разпространение. Това са мутациите, които той притежава. По-интензивното размножаване също помага. Може да избяга от нашия имунен отговор. Дали предизвиква по-тежка клинична картина – трудно е още да се каже. Много е важно хората да имат втора ваксини, една доза не е достатъчна. Във Великобритания  се променя и профилът, който е засегнат от Делта – това са вече млади, здрави хора”, обясни проф. Александрова.

И допълни, че интересното е, че точно децата и хората под 50 години са 2,5 пъти по-склони да се заразят с Делта.

“Там ще се върти, около тази група. Но повече от 120 учени от Великобритания казаха, че това е доста силен експеримент –  разхлабване на мерите. Циркулирането на вируса в едно общество, той ще се изменя и там, където има и хора с имунитет”, посочи още тя.

Според учения вирусът не може да бъде спрян и трябва да се ваксинираме.

Българите обичаме да бъдем поставени до стената, за да вземем решение, но един пик ще бъде вече късно. Ако чакаме пика – ще бъде късно. Вирусът не може да бъде спрян”, категорична е проф. Александрова.

Относно задължително ваксиниране, тя поясни, че здравните и научни работници и учителите “трябва да бъдат пример за останалите”.

https://novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password