Извънредната епидемична обстановка е удължена до 31 август

Горещо

Министерският съвет прие решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка от 1 август до 31 август 2021 г. Тя бе обявена за първи път в средата на май миналата година заради коронавируса. Тогава тя замени действащото извънредно положение, по време на което мерките срещу разпространението на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) бяха най-строги и включваха дори ограничения в придвижването между областните градове.

По данни на Световна здравна организация (СЗО), към 18.07.2021 г. общият брой на случаите на COVID-19 в света е над 190 млн. души, а общият брой на починалите надхвърля 4 млн. Броят на новите случаи, докладвани през последната седмица (12-18.07.2021 г.), е над 3.4 млн. души, като се отчита ръст с 12% в сравнение с предходната. Очаква се, при досегашното темпо на развитие на пандемията, общият брой на случаите през следващите три седмици да надхвърли 200 млн. души, е записано в решението на правителството.

В световен план, към 20 юли, България се нарежда на 7-о място по обща смъртност от COVID-19 и на 67-о място по 14-дневна смъртност. Във възрастовото разпределение на случаите се наблюдава спад на заболяемостта във всички групи, като от последните няколко дни се отчита нарастване на 14-дневната заболяемост при хората до 39 г. и възрастните хора над 90 г.

До 18.07.2021 г. в България с първа доза ваксина срещу COVID-19 е обхванато едва 18.1% от подлежащото население, а със завършен ваксинационен курс – 16.2%, което отрежда последно място на страната ни сред държавите в ЕС/ЕИП, съобщават още от правителството.

“Необходимо е да се запази постигнатият спад в регистрираната заболяемост в страната, както и да се подготви здравната система и системата на общественото здравеопазване за реакция при евентуална нова пандемична вълна. Стриктното прилагане на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната ще спомогнат за намаляване на вероятността за разпространение на нови варианти у нас. Основна противоепидемична мярка в борбата със заразните заболявания е ваксинопрофилактиката, поради което от значение е да се подобри информираността на лицата от различните възрастови и социални групи за ползата от ваксинация и свързаната с това възможност да предпазят своите близки от COVID-19”, обосновава се кабинетът.

Правителството също така прие постановление за одобряване на допълнителни разходи от 21 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2021 г. Средствата ще се използват за изплащане на месечни помощи за семейства с деца до 14 години при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка, които поради затварянето на училища, детски ясли и градини заради COVID-19 са принудени да останат вкъщи. Средствата се изплащат от Агенцията за социално подпомагане. Допълнителният финансов ресурс е осигурен за сметка на предвидените за целта средства по централния бюджет за 2021 г.

Правителството одобри и допълнителен трансфер от 161.6 млн. лв. по бюджета на Националния осигурителен институт. Средствата ще се използват по мярката 60 на 40 за изплащане на средства за запазване на заетостта на работници и служители в засегнатите от пандемията от коронавирус икономически сектори. Чрез отпускането на допълнителния финансов ресурс около 80 хил. работници и служители ще запазят своята заетост. Средствата ще бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет.

/dnevnik.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password