“Сякаш бягаш по въздуха”: как пистата дава предимство за рекорди в Токио

Спорт

По-бързо, по-високо, по-силно… и повече рекорди. Олимпийските игри в Токио се превръщат в сцена за подобряване на върхови постижения, като резултатите в лекоатлетическите състезания повдигат въпроси около технологичния напредък в бягането.

Във вторник Каспер Вархолм разби собствения си рекорд на 400 м с препятствия. С време 45,94 сек. той свали цели 76 стотни от предишното върхово постижение. Много състезатели записаха най-добри лични резултати, а наскоро паднаха олимпийските рекорди в спринта на 100 м и 100 м с препятствия при жените.

Според Андреа Валаури, който е част от проектантския екип на пистата, тя най-вероятно дава предимство в представянето с 1-2%.

“Това, което виждате, е еволюция. Очевидно всеки път, когато има олимпийски игри, ние се опитваме да подобрим състава на материала, и в Токио не е по-различно”, казва Валаури.

Той посочва, че по структура лекоатлетическата писта прилича на гума от Формула 1. Пистата е много тънка – 14 мм, като са добавени каучукови частици. Долният й слой е изграден от шестоъгълни панели, които създават малки въздушни джобове.

“Те не само абсорбират енергията при досег, но и дават известна възвръщаемост на енергията, като ефект на трамплин”, допълва Валаури.

Кайрън Макмастър, който завърши четвърти на 400 м с препятствия, посочи, че му се е сторило “сякаш бяга по въздуха”.

/dnevnik.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password