Проф. Михаил Константинов: Правителство ще има поне за година, защото никой не иска нови избори, но се задава нещо лошо и тежко

Авторски статии

България отново е на кръстопът – ще бъде ли съставено правителство или ще вървим за трети път на избори. Ситуацията е толкова критична, че партиите са длъжни да надмогнат противоречията си, а лидерите им – егото си, и да формират кабинет.

Така наречените партии на протеста са настръхнали една срещу друга на принципа “всеки срещу всеки”. В тази политическа мъгла остава отворен въпросът поведението на “Има такъв народ” премислен ход ли е или пълна импровизация.

Потърсихме за коментар анализатора проф. Михаил Константинов.

Интервю на Албена БОРИСОВА

– Ако се стигне до нови предсрочни избори какви ще бъдат резултатите, проф. Константинов? Какво показва вашият математически анализ?

– Това е въпрос, както се казва, за 1 млн. долара. Защото само един Господ знае какво ще стане.

Може и да се стигне до трети предсрочни избори. Но какви ще бъдат резултатите, как народът ще подреди политическите сили, не може да се прогнозира.

– Допускате ли възможност все пак да се състави правителство?

– Прогнозата ми е 60:40, че кабинет ще има.

Никой не иска нови избори. Защото политиците не знаят какво ще им поднесе българският народ.

Вижте какво става в САЩ, във Франция и отчасти в Германия. Запасните офицери там са крайно недоволни от това, което се случва.

Мирът е по-крехък, отколкото изглежда.

– Доста страховита прогноза правите, проф. Констинтинов?! Толкова ли е застрашен мирът?

– Ако дойде силна ръка в България, народът ще изпадне в див възторг. Без значение чия е тази силна ръка. Както е било през 1934 г. по време на преврата на Политическия кръг „Звено“ и Военния съюз.

– 30 г. се въртим в кръг и не намираме пътя. Сега обаче се върнахме в началото и няма яснота накъде ще тръгнем. Защо?

– Хората са напълно изведени от релси заради пандемията. Те загубиха всичко, животът им се промени кардинално. И търсят Спасител. А знаем какво става, след като дойде поредният “Спасител”.

Докато не се вразумят хората, не само в България, но и в САЩ, и Европа, нищо добро не ни чака. Никак не вървят добре нещата.

– И какво да очакваме? Как да стане това вразумяване?

– Ще има правителство, очаквам да изкара поне 1 г.

Ние сме такива, каквито са били и неадерталците. Човешкият мозък е разделен на три части. Едната е на крокодила и тя говори “Нападни, убий и се наяж”. Другата е на коня и тя диктува “Избягай, ако има заплаха”. Третата част на мозъка е човешката. Тя е много тънка обвивка. И май нея я губим.

Първосигналните реакции на всички животни, в това число и на човека, са да се наяде и да се размножава. И тъй като бялата раса не иска да се размножава, си отива.

– Такива са сегашните индикации, да. Нашата цивилизация се самоунищожава…

– От 5 хил. години китайците чакат своя час. И той дойде. Ще се сбъдне тезата на най-големия им философ Лао Дзъ. Ще превземат света и то без бой.

– Разрухата на една цивилизация обаче е дълъг процес. Дотогава какво да правим с нашата, българската криза?

– Ние сме в криза на властта. На хората им омръзна от 10-годишното управление на ГЕРБ. И Христос да беше властвал толкова, щяха да го разпънат. Затова се правят избори на всеки 4 г. Властта трябва да се сменя. Бюлетините заместват калашниците.

Властта се сменя или с бюлетини, или с оръжие. По-добър, съгласете се, е първият вариант. И по-цивилизован.

– Имаме много примери в Европа, които скачат от избори в избори, но живеят добре?!

– Белгия, Италия… Те не са чак толкова цъфнали и вързали.

Всеки народ си заслужава управниците. През 1944 г. българите не заслужаваха властта. Защото тогава се предадохме на Съветската армия. Но от 1989 г. всички правителства са избирани от народа.

Има една много мъдра мисъл на Уинстън Чърчил. Те са много. Но тази е политически некоректна. Той казва: “Най-добрият аргумент срещу демокрацията е петминутен разговор с обикновен избирател.” Аз бих добавил, че за българския избирател е достатъчна и 1 минута.

/pik.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password