Зам.-здравният министър: В близките 10 дни няма да излезем от „зелената зона“

Политика

По думите му предприетите мерки са превантивни, за да не влезем в следващата зона

Здравните власти дадоха брифинг заради разпространението на COVID-19 и мерките срещу вируса.

“Към момента сме 44 на 100 хиляди, за да преминем към следващата зона и да излезем от “зелената”, трябва да достигнем 95 на 100 хиляди души. Поне в близките 10 дни няма да влезем в следващата зона. Моето мнение е, че поне в близките 10 дни няма да влезем в следващата зона. Това, че предприемаме известни мерки е, за да действаме превантивно. Много по-важни са мерките, взети навреме, отколкото, когато вече сме в следващата зона. Това заяви заместник-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов.

По думите му поради разгара на летния сезон и струпването на хора, в крайпътните заведения и бензиностанциите е необходимо да се носят маски, което ще отдалечи страната ни от преминаването в следващата зона по заболеваемост от COVID-19.

Д-р Златанов призова хората към отговорно поведение по заведенията, летните и планинските курорти. Той посочи, че подготвят заповед за осъществяване на контрол от институциите, които се грижат за това.

Според него, ако се спазват тези мерки, България може дълго време да остане в зелената зона.

“Обмисля се повишаване на цените на клиничните пътеки, по които се лекуват пациенти, болни от COVID-19. Темата предстои да се обсъди на заседание на Надзорния съвет на НЗОК, като целта е “всичко да е законно, а лекуващите да не се чудят откъде да се дофинансират”, каза още заместник-министърът на здравеопазването.

Златанов посочи, че с променената методика, по която се плащат по 1000 лв. за работещите медици в условията на извънредна епидемична обстановка, средствата се разпределят по-справедливо.

“Целта на проверките, които ще се извършват по курортите за спазването на противоепидемичните мерки, не е за да се “пълни бюджетът”, а за да се създаде ред”, добави той. По думите му броят на заразените с COVID-19 в областите Бургас и Варна се повишава заради струпването на много хора.

Областните управители са запознати с плана за действие и всяка областна управа, заедно с областния оперативен щаб, самостоятелно ще могат да налагат ограничителни мерки, ако заболеваемостта се повиши”, припомни Златанов.

Ваксинираните, но заразени с Делта вариант преболедуват леко инфекцията, но могат да разпространяват заразата и затова при влизане в страната ни изискваме отрицателен тест, допълни той.

https://dariknews.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password