Бизнесът отвръща на удара на кабинета “Радев”

Горещо

Бизнесът отвръща на удара на кабинета “Радев” – хотелиери и ресторантьори блокираха “Орлов мост” и отиват пред президентството, Стъки води протеста в Бургас

Сдружението на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията организират протест в София, Варна и Пловдив под наслов “Бизнесът отвръща на удара”. Те блокират ключови кръстовища в цялата страна. Заявката е “Орлов мост” в столицата да бъде блокиран за два часа следобед, като те настояват за оставки. На място има стотици хора, които са категорични, че няма да загубят препитанието си заради неспособността на държавата да гарантира спокойствие с добра ваксинационна кампания.

Близо 1000 протестиращи блокираха “Орлов мост” в София, а кръстовище бе затворено и в Бургас, където шампионът и лидер на Консервативно-патриотично движение – Станислав Недков-Стъки, поведе демонстрацията и подкрепи исканията на бизнеса.

„Аз съм част от този бранш, от притеснените от бъдещо затваряне български граждани и бизнеси. Когато получим заповед, ще е прекалено късно“, каза Станислав Недков. Той изтъкна, че протестът е мирен и изразява гражданската позиция на бизнеса.

Днес служебният министър на Румен Радев – Стойчо Кацаров, се опълчи на бизнеса и заяви, че страната ще навлезе в “оранжевата зона” в следващите дни и така планът на кабинета предвижда намаляване на капацитета на заведенията до 30%, което ще важи и за всички събития на закрито, а не само за заведения за хранене, дискотеки или барове.

Организаторите определят ограниченията като “дискриминационни” и настояват за нов план за справяне с кризата, в който не се споменава за затваряне или ограничение в работно време на обектите. А ако има намален капацитет, държавата да доплаща за неизползваемите места, тъй като сега не получавали никаква помощ от служебния кабинет на Румен Радев.

Организаторите на протеста настояват и за оставките на Стойчо Кацаров и всеки, които е участвал в създаването на плана за действие за борба с Covid-19. В отворено писмо от двете организации заявяват, че няма да приемат нова заповед, ограничаваща функционирането на заведения и други обекти. Единственото, което искаме, е да работим и да осигуряваме прехраната на нашите семейства, посочват от двете организации.

Протестите срещу затваряне на бизнеси започват в 16 ч. с блокиране на ключови кръстовища в големите градове София, Пловдив и Варна. Това каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Той допълни, че планът за справяне с кризата не предлага никаква ваксинационна стратегия, а е план за затваряне на бизнеси.

“Там е написано, че ако влезем в хипотезата на оранжева или червена зона, автоматично се включват социално-икономическите мерки. Това е лъжа, нищо не е договорено с нас, така че хората ще останат без пукнат лев при затягане на мерките”, каза още той.

И припомни, че оставка на Кацаров се иска откакто е обявен планът.

Според Алибегов мерките, които затварят заведения и налагат вечерен час, няма да помогнат в борбата с вируса, а само ще отложат неизбежното. По думите му трябва ваксинационна кампания.

“Ние в най-големия пик не протестирахме, а затворихме, но трябват обезщетения, добави Алибегов и коментира, че българинът не се страхува от вируса вече така, както преди.

“Заведенията не трябва да бъдат затваряни, нито пък други бизнеси. Вече има ваксини, има маски, всички сме наясно как да се пазим и няма нужда нещата да са като в началото на пандемията”, заяви пред камерата ни ресторантьор. Той обяви, че всички некомпетентни хора, които управляват кризата в момента и са в политиката, трябва да подадат оставки.

“Виждаме в момента какво значи лоши управляващи и заради цената на тока, която е най-висока за бизнеса в България. Това е драстично и унищожително за бизнеса! Интерес имат тези, които са с фотоволтаиците и обсебиха производството на ток. Сега ние реално нямаме печалба и работим за тях. Изтървана работа!”, уточниха още протестиращите и заявиха, че бизнесът повече няма да мълчи.

“Всеки ден ще блокираме “Орлов мост”, докато този министър не даде оставка и не промени плана за терор върху нашия бранш”, каза друг ресторантьор, който заяви, че има заведение и десетки работещи в София. Той призова колегите си от всички градове да се присъединят към протеста в най-близкия град, тъй като демонстрации се провеждат в цялата страна. “Ние не може да носим отговорност за общественото здраве, особено срещу болест, срещу която има ваксина”, заявиха още те.

Искаме плана на министър Кацаров да бъде премахнат и да бъде изготвен ваксинационен план, заяви пред ПИК TV Ричард Алибегов. Той припомни, че и медиците, и туристическия бранш вече месец и половина искат смяна на здравния министър на Радев и недоумяват защо това не се случва.

Протестиращите се отправиха на шествие към парламента, дрънкайки с тигани и тенджери и с викове “Оставка”, а после продължиха и към Министерски съвет и президентството, където също искат да заяват исканията си.

На протеста в Бургас бе и шампионът Станислав Недков-Стъки, който подкрепи ресторантьорите

/pik.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password