ГЕРБ: Президентът се превръща в рекетьор

Политика

От ГЕРБ определиха като извиване на ръце заявката на държавния глава да обвърже връчването на проучвателния мандат с актуализацията на бюджета. Десислава Атанасова посочи, че актуализацията е възможна само при ясни разчети:

“Очевидно е, че президентът в момента се опитва да извива ръцете на парламентарно представените групи за актуализация на бюджета и чак тогава ще връчва мантата! Само че си има конституционни процедури. Той, освен че е разединител на нацията, което е доказал вече в годините, се превръща и в рекетьор. Не може да се поставят такива условия, Защото нито една, убедена съм, партия, няма да подпише празен чек срещу неясни условия кой ще харчи тези пари, как ще се харчат тези пари, за какво ще се харчат”.

Борислав Гуцанов от БСП посочи, че бюджетът трябва да бъде актуализиран спешно и да има редовен кабинет.

“Даже не го обвързвам със забавянето на мандата в момента. Най-важното е да има актуализация на бюджета и да се стигне действително до редовен кабинет, за да има стабилност в държавата. Семействата искат да имат спокойствие, да има нормална зима, да нямат притеснения за една евентуална следваща Covid вълна. Те това искат да видят от Народното събрание”.

Мустафа Карадайъ, снимка: БГНЕС

Мустафа Карадайъ, снимка: БГНЕС

Връчването на проучвателните мандати е в правомощията на президента Румен Радев, подчерта лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и коментира:

“Актуализацията представлява, и изобщо като цяло бюджетът, бъдещи политики, които да се реализират. Зад тези бъдещи политики трябва да застава ясно парламентарно мнозинство, така че тепърва ще видим кой и какво предлага”.

Ивайло Вълчев

От ИТН първо ще обсъдят актуализацията със свои експерти, каза Ивайло Вълчев:

“Трябва да получим отговори на доста въпроси преди да се пристъпи към актуализация на бюджета.”

Мая Манолова в пленарната зала на Народното събрание

Мая Манолова от ИБГНИ беше категорична, че са необходими законодателни промени

“От “Изправи се БГ. Ние идваме” още вчера призовахме парламентарните групи, час по-скоро да бъдат направени парламентарните комисии и да се почне работа по държавния бюджет”.

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password