Антикорупционната комисия пак глоби кмета на район “Красно село”

Горещо

Втора глоба получи кметът на столичния район “Красно село” Росина Станиславова от “Демократична България” за установен конфликт на интереси. 5000 лева е санкцията на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), защото е назначила на трудов договор дъщеря си. Срокът на договора е продължил 17 работни дни – от 18 май до 10 юни 2020 г., по проекта “Патронажна грижа за възрастни и за лица с увреждания”.

Първата глоба беше за същия проект, защото кметът е назначила себе си за ръководител на половин работен ден.

В хода на проверката по втория случай, получен по сигнал в КПКОНПИ, е установено, че на 15 май 2020 г. на електронната поща на район “Красно село” е публикувано съобщение за стартиране на кампания за набиране на сътрудници за проекта. Три дни по-късно дъщерята на кмета кандидатства и същия ден Станиславова резюлира заявлението “за назначаване на 8-часов работен ден”. Дъщерята е била одобрена от комисия по проекта в състав, определен от самата Станиславова в качеството й на кмет, се посочва в съобщението на КПКОНПИ до медиите.

След 15 работни дни договорът е редуциран в 4-часов, а след още три дни е прекратен. При изслушването в комисията Станиславова е обяснила, че поради липса на достатъчен брой кандидати да поемат администрирането на проекта към онзи момент е назначила дъщеря си. След набирането на сътрудници договорът й е бил прекратен.

В мотивите си КПКОНПИ посочва, че кметът на “Красно село” е реализирала конфликт на интереси в частен интерес на свързано с нея лице, като самото сключване на договора е нейно право, а не задължение. “Според законодателството и съдебната практика като лице, заемащо висша публична длъжност, Станиславова е трябвало да си направи самоотвод и да уведоми органа по избора на служители за наличие на частен интерес в конкретния случай”, се посочва в изявлението на комисията, ръководена от Сотир Цацаров.

Проектът “Патронажна грижа за възрастни и за лица с увреждания” се финансира по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР). Този проект “Патронажна грижа” започна на 15 май и завърши на 31 декември 2020 г., като се изпълняваше във всичките 24 района на София. Общият му бюджет е 5.2 млн. лева. Най-много е получил “Люлин” – 462 хил. лева, после е “Младост” – 392 хил. лева и трети е “Красно село” с 365 хил. лева.

На 9 юни за конфликт на интереси по същия проект на кмета Станиславова бе наложена и глоба от 15 000 лева и отнемане на възнаграждение в размер на 9981 лева от КПКОНПИ. Причината е, че е назначила себе си за ръководител на проекта на половин работен ден.

Решенията на КПКОНПИ не са окончателни и подлежат а обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Наложената нова глоба от 5000 лева на Станиславова не е влязла в сила се посочва в съобщението на комисията.

/dnevnik.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password