“Има такъв народ” предлага стесняване на кръга хора, охранявани от службата за охрана

Политика

Председателят на Народното събрание Ива Митева (“Има такъв народ”), която е част от комисията за спецслужбите в парламента, е внесла за обсъждане промяна в закона за Националната служба за охрана, след като преди дни анонсира намеренията си.

Законопроектът предвижда за главния прокурор да няма лична охрана, като в мотивите като причина за предложението е записана многократно повторената от Иван Гешев теза по време на изслушването му в правната комисия Народното събрание, че той е административен ръководител, “идентичен с председателите на Върховния административен и на Върховния касационен съд, и с правомощия, идентични с техните”.

Затова Митева предлага главният прокурор да има право само на специализиран транспорт, както е и сега, а охрана да му се осигурява само ако е застрашен и затова има мотивирано решение на комисия. Друго предложение е от списъка с охранявани лица да отпаднат членовете на Министерския съвет (освен ако не са застрашени), зам.-председателите на Народното събрание, кметът на София.

Ива Митева предлага да се намали времето, за което имат право на специализиран транспорт председателят на Народното събрание, президентът и премиерът, след като вече не са на поста. В проектозакона е заложено периодът да е до шест месеца (и то само ако има решение на комисия, че са застрашени), а не както е сега – четири години.

Предвижда се началникът на НСО да се отчита на всеки три месеца на Народното събрание, сега в закона няма посочен конкретен срок.

/Dnevnik.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password