Кирил Петков се е отказал от канадското си гражданство на 21 април, получил е потвърждение на 20 август

Политика

Министърът на икономиката Кирил Петков изпрати до медиите копие от волеизявление пред нотариус, с което се отказва от канадско гражданство. То е подадено на 21 април.

“Миналият петък (20 август- бел. ред.) получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада. Канадските власти ме уведомиха, че документите, удостоверяващи този факт, са изпратени към Посолството на Канада в Румъния, от където могат да бъдат взети от мен. С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани”, пише Петков.

Преди седмица (на 16 август) 55 депутати от ГЕРБ внесоха искане в Конституционния съд указът на Радев за назначаването на служебното правителство да бъде обявен за противоконституционен. Няколко часа по-късно съдът образува дело. Аргументът, с който народните представители от бившата управляваща партия атакуват кабинета, е, че министърът на икономиката Кирил Петков има и канадско гражданство. С това според тях се нарушава конституционното изискване министрите да са само български граждани.

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов обясни, че в искането се настоява съдът да установи дали Петков е имал двойно гражданство към момента на издаването на указа за назначаване на правителството (12 май 2021 г.), както и дали има двойно гражданство в момента. Той настоя да се установи дали има издаден официален документ от канадското правителство

Първо въпросът за гражданството на Кирил Петков беше повдигнат от най-голямата парламентарна група – на “Има такъв народ”, след като депутатът Димитър Гърдев внесе въпрос към външния министър по темата в рамките на парламентарния контрол.

/dnevnik.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password