Прокуратурата: От 15 преписки за полицейско насилие 12 са прекратени през 2020 г.

Други

От 1 юли до 30 септември 2020 г. в прокуратурата са образувани общо 15 преписки за полицейско насилие по време на протести. От тях 12 са приключили с отказ за образуване на досъдебно производство. Причината – липсвали са достатъчно данни за извършено престъпление. Това се посочва в доклада на прокуратурата, внесен в петък (20 август) в парламентарната комисия по правни и конституционни въпроси.

По останалите 3 преписки за полицейско насилие са образувани досъдебни производства, но разследването по тях продължава и все още не са започнали в съдебна фаза, се разбира още от доклада. По едно от тях са повдигнати обвинения на четирима души, които към онзи момент са работили като полицаи, посочват още от прокуратурата. В доклада не се уточнява за кой случай става въпрос, но вероятно разследването е за побоя над протестиращи пред Министерския съвет на 10 юли 2020 г.

От държавното обвинение уверяват, че няма забавяне по случаите, и припомнят, че установяването и издирването на извършителите се прави от МВР. В доклада се дава справка и за броя на разследваните случаи на полицейско насилие през предходни години.

През 2019 г. са наблюдавани общо 259 преписки за полицейско насилие от служители на МВР, от които 228 са били образувани през 2019 г., а останалите са от предходни години. Решени са 213 преписки. В съд са внесени 4 дела за полицейско насилие срещу 9 униформени. Прекратени са 30, а 12 са спрени. През 2019 г. няма нито един осъден полицай с влязла в сила присъда.

През 2020 г. са наблюдавани общо 255 преписки, от които 210 са новообразувани, а 221 са решени. Наблюдавани са 98 досъдебни производства, от които новите за годината са 19. Решени са общо 47, като в съда са внесени 3 дела срещу 7 полицаи. Прекратени са 30, а 14 са спрени, През миналата година има един осъден с влязла в сила присъда.

“Работата по тази категория преписки и дела продължава да е акцент в дейността на прокуратурата, независимо от незначителния им дял спрямо общия брой наблюдавани преписки и дела”, се посочва в доклада на прокуратурата до Народното събрание, подписан от заместника на Гешев Красимира Филипова. Данните са от всички прокуратури в цялата страна, а не само за случаи в София по време на антиправителствените протести, които продължиха над 100 дни.

Ден преди да бъде внесен докладът, главният прокурор подчерта, че статистика за дела, свързани със “случаи на упражнено полицейско насилие и употреба на помощни средства от длъжностни лица срещу протестиращи граждани”, изобщо не се води.

Темата за полицейското насилие на протестите през лятото на миналата година влезе в дневния ред на парламента, след като бе създадена специална комисия, която да проверява случаите. На заседание на 13 август за първи път бяха публично бяха разпространени кадри от случилото се на 10 юли м.г. пред сградата на Министерския съвет. Кадрите от камери “зад колоните на Министерския съвет” предизвикаха остра обществена реакция и доведоха до няколко опита на Народното събрание да поиска информация за случая.

На извънредно заседание на парламента депутатите изслушаха служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, а след това бяха задвижени две процедури за изискване на доклад и изслушване на главния прокурор Иван Гешев. Междувременно от Софийската районна прокуратура съобщиха, че са повдигнати обвинения на четирима служители на реда, а по-късно “Свободна Европа” съобщи, че един от служителите на реда, заснет на кадрите с насилие, е започнал работа в Бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор.

На 19 август близо 2 часа и половина главният прокурор Иван Гешев отговаря на въпроси на депутати в комисията по правни и конституционни въпроси, но без да влиза в детайли за конкретни дела и проверки. С влизането си в сградата на Народното събрание той обяви, че ще сезира Конституционния съд с искане да се произнесе по текста от правилника на парламента, по който бе извикан.

/dnevnik.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password