Вижте разработения още през 1975 г. електромобил Жигули СНИМКИ

Избор на редактора

Електрическата кола е можела да измине поне 80 км след зареждане, което е удивително за онези времена

Електрическият автомобил Жигули, базиран на комбито ВАЗ-2102, е можел да се появи в гамата на АвтоВАЗ още през 80-те години на миналия век, съобщават световните издания.

Оказва се, че колата, наречена ВАЗ-2801, е проектирана през 1975 г. от Главното конструкторско бюро на Волжския автомобилен завод.

В началото на 80-те години на миналия век в завода е произведена малка партида от 47 такива електрически автомобила. Забележително е, че електромобилите се използват не само в родния им Толиати, но достигат както до Москва, така и до други градове. Те обаче не са били пускани по обществените пътища – движели са се на териториите на заводите.

Що се отнася до оборудването, ВАЗ-2801 е получил електромотор с мощност 34 к.с. За автономно шофиране Жигули е оборудвана с никел-цинкови батерии. Те тежат 380 кг и са се намирали в задната част на салона. За тази цел товарното отделение е трябвало да се затвори, като оставят само предните седалки за водача и пътниците.

В същото време отстрани на машината е направен голям люк – вероятно за достъп до батериите. Според информацията, електромобилът е можел да измине поне 80 км след зареждане.

Този показател изглежда удивителен за онези времена, както и въобще електрическият автомобил като цяло. Проектът обаче не е доразвит. В СССР не е имало инфраструктура за такива машини.

/auto.blitz.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password