Пътни строители на протест

Други

В центъра на София се събраха строители с искане да получат заплатите си, тъй като хората не са получавали пари от няколко месеца. Техните искания са в три направления.

Хората носят плакати с надписи: “Без път – няма посока!”, “Не сме политическа дъвка”, “Искаме си парите, няма да се откажем!”. Протестиращите са облечени в светлоотразителни жилетки.

 

БГНЕС

 

Те искат да им бъдат изплатени заплатите, също така да са възстанови дейността на пътищата в страната, както и да се изготви ясна стратегия за развитие на Републиканската пътна мрежа.

 

БГНЕС

 

Членът на Управителния съвет на браншовата камара “Пътища” Георги Кючуков заяви пред журналисти, че неразплатените от държавата средства към пътностроителните фирми за извършена работа през тази година са към 800 милиона лева. Работници съобщиха, че между три и пет месеца не са получавали заплати. В протеста се очаква да се включат минимум 3000 души – работници от пътностроителните фирми. Кючуков каза още, че има дори неразплатени плащания от миналата зима за почистването на пътища. Той посочи, че има подписани договори за текущ ремонт и поддръжка на пътищата, но регионалното министерство ги определя като незаконни.

“Дали ще бъдат почистени тази зима пътищата, ще зависи от плащанията по тези договори”, допълни Кючуков.

 

БГНЕС

 

От българската браншова камара „Пътища“ посочват, че неколкократно са апелирали за диалогичност и конкретни решения по поставените проблеми в пътния бранш пред държавата, но до момента според организацията само се прехвърлят отговорностите между различни институции.

 

БГНЕС

 

„Ще проверя коя фирма представлява протестиращите строители, които са се събрали днес пред НС. За АМ „Хемус” са раздадени 1 милиард лева като аванси на фирми, които ще участват в строителството. Парите са във фирмите и са дадени преди 2 години. Нека те отговорят къде са тези средства. Съвсем малка част от тях са усвоени”, това каза регионалният министър Виолета Комитова пред NOVA.

Комитова покани от телевизионния ефир, на публичен диспут, Николай Нанков, за да говорят открито за АМ „Хемус“. Тази нейна покана е в отговор на това, че вчера Нанков заяви на брифинг на ГЕРБ, че назначената служебна министърка в момента: “Хал хабер си няма и от устройствени процедури и от това как се изпълнява един инфраструктурен проект”.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password