Община Ямбол обяви конкурс за изработка на проект за паметник на Васил Левски

Избор на редактора

Община Ямбол обяви конкурс за изработка на идеен проект за бюст-паметник на Васил Левски, който ще бъде разположен в централната част на града, съобщават от общинския пресцентър.

Изискването е паметникът да е съставен от две свързани части – бюст-паметник (метал и камък) и постамент (камък) с обща височина до 3.5 метра.

Авторите трябва да създадат композиция, която да предава правдиво характера на Апостола на свободата и неговото дело. В конкурса се допускат за участие скулптори, художници, архитекти и творчески колективи. Те трябва да представят копие от документи за професионална квалификация и правоспособност; макет на бюст-паметника в мащаб 1:10; проект на бюста в мащаб 1:5; компютърни визуализации, колажи, рисунки и други материали, представящи проекта; финансирането на монумента е до 30 000 лева.

Постъпилите проекти ще бъдат разгледани от комисия с председател скулптор – представител на Съюза на българските художници. Класираните на първо, второ и трето място ще получат съответно по 2000 лева, 1000 лева и 500 лева. Общината си запазва правото да избере за изпълнител един от отличените участници, с който ще бъде сключен договор. Проектните предложения ще се приемат до 30 ноември. Идеята за създаването на паметник на Апостола в Ямбол възниква през 2014 година от гражданското сдружение “Левски-Дяконът”.

През 2019 година Общинският съвет одобри изграждането му, а тази година общината обяви дарителска кампания, в която са постъпили повече от 10 000 лева.

novini.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password