Петър Стоянов отхвърли спекулациите, че ще се кандидатира за президент отново

Политика

Президентът на България между 1997 и 2002 г. Петър Стоянов отхвърли спекулациите, че ще приеме да участва в предстоящата кандидат-президентска кампания.

В последните дни името му се споменава като евентуален кандидат на коалицията ГЕРБ – СДС.

В изявление Стоянов казва, че не е давал повод за това името му да се включва в подобен дебат, не е бил канен официално, а и не се вижда като кандидат за поста докато десномислещите и проевропейски настроените избиратели са разделени.

Ето пълния текст на изявлението:

Уважаеми госпожи и господа,

От вчера в медиите и социалните мрежи се изказват мнения за и против евентуалната ми кандидатура за президент – дебат, за който не съм давал никакъв повод. Искам да е ясно: нито аз съм се предлагал, нито някой ми е предлагал официално да бъда издигнат за президент. Моята евентуална кандидатура би имала смисъл, само ако обедини всички десномислещи и проевропейски настроени избиратели в България. Но, за съжаление, те са фатално разделени. Този факт обезсмисля всякакви разговори за моето участие в президентските избори.

Винаги съм участвал в честни и открити политически състезания. Моят президентски мандат беше предшестван от над 12-месечна публична кампания, истинска борба за идеите на демокрацията. Така, честно и открито, спечелих гласовете на 2 502 517 български граждани. Това е Моят начин.

Благодаря на хората, с които бяхме заедно през последните 30 години и които до последно настояваха да ме подкрепят с имената и авторитета си в кандидат-президентската кампания.

Пожелавам на бъдещия президент на България да продължи евроатлантическата политика и ангажименти на страната ни, както и усилията за обединено и проспериращо общество.

Dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password