ЦИК мисли дали да купи четци за QR кодове

Авторски статии

ЦИК мисли дали да купи четци за QR кодове

ЦИК обмисля да закупи четци за QR кодове, за да може да се сравняват данните от електронното гласуването с данните от машинния протокол. Това обясни пред комисията по дигитализация говорителят на ЦИК Росица Матева, предаде БНР.

“Внедряването им за следващите избори е въпрос на законодателно решение. Така се гласува например в Белгия – веднага се минава на сканиращото устройство и се пускат разписките в една нарочна кутия. Ако се прави такава контролна проверка, тя трябва да бъде няколко дни по-късно след изборите в ЦИК. Другият вариант е да се закупят 31 едни такива (устройства – бел.ред)”, каза Матева.

Контролно преброяване на последните избори имаше в 1343 секции. Разминаванията са били главно при преференциите, но са били незначителни.

Пред Комисията от изборната администрация обясниха, че за изборите „две в едно“ машините ще са с изцяло модифициран софтуер. Гласуването ще става с една карта, а на монитора ще се виждат и двете бюлетини. Избирателят ще може да избира дали да участва в единия, или и в двата вота.

https://novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password