Фандъкова: Големите градове са донор на държавния бюджет

Избор на редактора

“Средствата и в държавния, и в общинските бюджети се генерират от гражданите, които плащат данъци и такси, и е нормално те да се връщат при хората под формата на услуги и реализирани проекти”.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на панела „Финансова децентрализация в България“ в рамките на Годишната среща на местните власти на Националното сдружение на общините в Република България, съобщиха от Столична община.

Фандъкова посочи, че от няколко години Столична община не е получавала изравнителна субсидия от държавата. От актуализирания бюджет сега София ще получи под 4% от предвидените средства от изравнителната субсидия.

Общият принос на софиянци към държавния бюджет е над 9 млрд. лв. годишно, или 40% от данъчните приходи в държавата, от които в София се връщат едва 7%, каза Фандъкова.

„По мое настояване и с подкрепата на КНСБ в предложенията за актуализация на държавния бюджет бяха заложени средства за подкрепа на автобусния транспорт, който е сред най-сериозно пострадалите от COVID ограниченията.

Градският транспорт във всички големи градове претърпя сериозни загуби, които трябва да бъдат компенсирани. Затова е много важен начинът, по който ще бъдат разпределени заложените в актуализацията 40 млн. лв. за подкрепа на автобусния транспорт.

Нашето настояване е по-голяма част от тях да бъдат насочени към градския транспорт на общините“. Фандъкова посочи, че на фона на разговорите за зелената сделка и постигане на високи цели за намаляване на емисиите е необяснимо защо няма предвидени компенсации за електрическия транспорт – метро, трамваен и тролейбусен транспорт, който сега повторно понася щети от покачващите се цени на електрическата енергия.

Кметът Фандъкова напомни, че правителството все още не е внесло в Европейската комисия Плана за възстановяване и устойчивост, по който се предвиждат инвестиции в страната от над 12 млрд. лв.

Тя напомни, че служебния вицепремиер по европейските средства е намалил парите – от предвидени 5% в предходната версия, сега те са под 3% от всички средства за държавата.

„Апелирам за солидарност и подкрепа на всички общини, за да има равнопоставеност, а не да се прави политика като се настройват едни общини срещу други. В момента големите градове са донор на държавния бюджет и този въпрос може да се разреши само с прилагане на принципите на децентрализацията“.

 

dariknews.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password