СКАНДАЛ: Служебен зам.-министър се гаври грозно с Бюрото по защита, обещава „изповед, причастие и бръснене“ за елитните професионалисти

Горещо

Скандална дискусия провежда във фейсбук-профила си служебният заместник-министър на правосъдието Иван Демерджиев, миналата сряда, броени часове след като провалилото се Народно събрание прие окончателно Бюрото за защита на свидетелите да бъде прехвърлено от прокуратурата към правосъдното ведомство, пише Труд.

Демерджиев, който е адвокат от Пловдив, е провокиран от своя колега – Стефан Левашки, бивш председател на Адвокатската колегия в града под тепетата. Левашки пита колегата си Демерджиев, какво ще прави с „левентите“ от Бюрото, които са му „стоварили на главата“.

Заместникът на служебния правосъден министър Янаки Стоилов изглежда е бил въодушевен от още прясното решение на парламента и е решил, че може да прояви остроумие, което обаче повече прилича на грозна гавра с елитните професионалисти.

„Имам чудесни идеи – изповед, причастие, бръснене и истински задачи!“, заслепено пише Демерджиев, вероятно под емоцията, че в последните часове живот 46-ят парламент успя все пак да отнеме Бюрото по защита от съдебната власт.

Особено активна в продължителната дискусия се оказва и съдийката Деница Митрова, която в началото на 2017 г. за кратко бе служебен заместник-министър на правосъдието в кабинета на Румен Радев и стана известна покрай скандалните идеи за законово ограничаване на вота на българите в чужбина.

Тя предлага на наследника си Демерджиев да намери диетолог за командосите от Бюрото по защита, а той й отговаря, че непременно ще наблегне на превъзпитанието им. Служебният представител на изпълнителната власт получава съвет и от друг негов колега – адвокат – Николай Христов, за кратко депутат от „Демократична България“, да стартира масова чистка от поне 30% в Бюрото по защита.

На фона на тези и други съвети, адвокатът-служебен заместник-министър решава да продължи с „остроумието“ и уточнява пред приятелите си във фейсбук, че било по-добре за служителите на Бюрото „да ядат и да пият, отколкото да се напъват да превземат президентството или НС!“ Тук Демерджиев визира влизането на прокурори, съпровождани от четирима служители на Бюрото, на 09 юли миналата година на „Дондуков“ 2 заради претърсването на кабинетите на президентския секретар Пламен Узунов и съветника Илия Милушев. Именно тази акция на прокуратурата е водещият мотив за изваждането на Бюрото по защита от контрола на обвинител №1 и прехвърлянето му в изпълнителната власт. Така Румен Радев успя да отмъсти на Иван Гешев за акцията, уличила неговите сътрудници в търговия с влияние. Много преди отминалите два парламента да се занимаят с Бюрото, държавният глава поиска от Конституционния съд по същество същото – отнемането на елитните професионалисти от контрола на Гешев. Макар да се очакваше произнасяне на конституционните съдии в следващите седмици, подкрепящите Румен Радев партии в последния кратковременен парламент побързаха да изпълнят желанието на президента.

Демонстрацията на самозабравяне от страна на заместник-правосъдния министър Иван Демерджиев, за когото е известно, че дължи назначението си в служебното правителство заради близките си познанства „по пловдивска линия“ с президентските секретари Пламен Узунов и Николай Копринков, ясно показва, че ведомството на Янаки Стоилов няма никакво намерение да запазва Бюрото по защита на свидетели в настоящата му форма. Последния месец, докато течаха дебатите в парламента, главният прокурор на няколко пъти предупреди, че преместването на структурата ще доведе до заплаха за сигурността и живота на около 15 защитени свидетели, чиито показания имат ключова роля в разследвания срещу организирани престъпни групи. Гешев изрази опасения, че голяма част от служителите вероятно ще напуснат сами, което ще лиши държавата от опитни професионалисти. В Бюрото по защита към момента работят около 150 души, като в тази бройка влизат психолози и администрация. Оперативната работа e била разпределена в три направления – служители, които се грижат за сигурността на свидетели по наказателни дела, охранители, които пазеха обвинител №1 и други застрашени прокурори, както и такива, които в изминалите години осигуряваха сигурността на прокурори и следователи по време на акции за корупция по високите етажи на властта или срещу опасни престъпни групи. През годините не е известно командоси от Бюрото по защита да са били замествани в инциденти или скандали, свързани с работата си. Над 30 от командосите в Бюрото бяха прехвърлени там преди година и половина от Националната служба за охрана. Мнозина от тях вероятно сега ще се върнат именно на старата си месторабота.

Рискът – заради скоростната трансформация, Бюрото по защита да остане без най-ценния си капитал – добре обучените професионалисти, ако се съди по коментарите на ресорния заместник правосъден министър изглежда повече от реален. А обясненията на Иван Демерджиев, че ако се стигне до отлив на професионалисти, то ще бъдат обявени конкурси, показват пълната липса на познаване на спецификата на работа на подобни специфични структури, каквото несъмнено досега беше Бюрото по защита на свидетели.

 

pik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password