Кои са общите симптоми на COVID-19 и сезонния грип

Covid

Сезонният грип и COVID-19 са заразни респираторни заболявания, причинени от различни вируси. COVID-19 e инфекция с коронавируса SARS-CoV-2, идентифицирана за първи път през 2019 г., а грипът се причинява от инфектиране с различни грипни вируси. Сезонният грип е познат от медицинската наука отдавна, обясняват от здравното министерство.

И срещу двете инфекции има одобрени ваксини. Ваксините са доброволни и предпазват от тежко протичане на заболяването.

Спазването на противоепидемичните мерки спомага за ограничаване разпространението на двете инфекции в популацията. Тук попадат спазването на физическа дистанция, носене на предпазни маски, личната хигиена и честата дезинфекция, посочват от министерството.

В сравнение с грипа COVID-19 може да причини по-сериозни усложнения. При коронавирусната инфекция отнема повече време, преди заразените да проявят симптоми, освен това развилите заболяването са заразни по-дълго.

Някои от симптомите на грип, COVID-19 и други респираторни заболявания са сходни, разликата между тях не може да се направи само въз основа на тях.

Тестването е необходимо, за да се определи каква е инфекцията и да се постави точната диагноза. Човек може да се зарази едновременно с грип и COVID-19, както и да развие симптомите на двете заболявания.

Общите симптоми на COVID-19 и сезонния грип са:

😷 Треска или втрисане
😷 Кашлица
😷 Задух или затруднено дишане
😷 Умора
😷 Възпалено гърло
😷 Течащ или запушен нос
😷 Мускулни болки или болки в тялото
😷 Главоболие
😷 Промяна или частична загуба на вкус или обоняние, въпреки че този симптом е по-характерен за COVID-19.

Най-сигурният начин да се предпазим от двете заболявания е да се ваксинираме срещу тях, посочват от ведомството.

https://dariknews.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password