Заради опасни вълни: Отново не могат да изтеглят заседналия кораб

Общество

Опасно вълнение отново не позволява изтеглянето на заседналия кораб “Vera Su”, предаде NOVA. Горивото на плавателния съд е почти напълно източено, като е оставено минимално количество, което да позволява дейностите на кораба да продължат.

“Vera Su” e пълен с азотни торове, които се смята, че са голяма екологична заплаха. Към момента разтоварване на кораба също няма.

Вчера транспортният министър обясни, че се подготвят пет сценария за освобождаване на товара от плавателния съд. Христо Алексиев увери, че каквато и технология да бъде избрана, тя ще бъде предварително съгласувана с Министерството на околната среда и водите.

„В контакт сме с няколко международни фирми за морско спасяване и очакваме предложения за действие от тях. В зависимост от метеорологичните условия, остават вариантите за пренасяне на товара с шнек или с хеликоптер“, обясни още Алексиев.

Шефът на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ капитан Живко Петров бе отстранен. Основна причина е несъгласувано отклонение от предварително одобрената технологията за освобождаване на товара.
https://dariknews.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password