Тома Биков разкри защо ГЕРБ залагат на проф. Герджиков

Политика

Президентството трябва да се върне към същността си на институция, в която се постига съгласие по основните теми на нацията

 

Целта е президентството да се върне към същността си на институция, в която спорещите страни да седнат на една маса и да постигнат съгласие по основните теми на нацията. Заради това и в ГЕРБ решихме да заложим на кандидатурата на ректора на Софийския университет Анастас Герджиков за президент и да я подкрепим. Това заяви пред БТВ бившият депутат от ГЕРБ-СДС Тома Биков в коментар защо партията реши да подкрепи кандидатурата на проф. Герджиков за президент.

 

„Въпросът е да се спрем на кандидат, който би извел държавата от тежката криза – посочи още Биков. – Господин Бойко Борисов като Румен Радев е поляризиращ фактор в ситуацията между двамата. Той символизира едната страна на този въпрос. Ако той бе се кандидатирал, президентството щеше да продължи да се възприема като страна по един политически спор. Целта ни е точно това да бъде спряно. Президентството да се върне към същността си на институция, в която спорещите страни да седнат на една маса и да постигнат съгласие по основните теми на нацията, а такива в момента има колкото искате. Не критикуваме самия Радев а поведението му като президент. Президентът трябва да е съдия на мача, а ние имаме съдия, който опитва постоянно да вкара гол на един от двата отбора. Търсим президент – арбитър на обществото, помирител на обществото, човек който е в състояние да види различните гледни точки. Борисов е възприеман от огромна част, може би половината хора в България, като една от двете спорещи страни. За мен е безсмислено спорът Радев – Борисов да се решава с избори. Трудностите ще дойдат след президентските избори и нещата тогава ще трябва да се решават. Бойко Борисов от 2005 година е спряган за кандидат за президент. През 2016 година имаше възможност и лично аз смятам, че тогава трябваше да се кандидатира и щеше да спечели, защото Радев не бе познат. Търсим сега възможно най-подходящия и проф. Анастас  Герджиков е такава фигура. Заради това и го подкрепяме.

 

pik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password