“Кауфланд” преправи проекта за ремонт на Централните хали

Други
Фонтанът в средата на залата на Халите ще бъде възстановен в автентичния си вид, визуализация

Проектът за реконструкция на Централните хали в София е преработен от “Кауфланд България”. Планираната рампа за зареждане от ул. “Вашингтон” отпада, защото изкопните работи там могат да попаднат на археология. Така компанията се съобрази с препоръките на експертния съвет към Министерството на културата, тъй като Халите са със статут на недвижима културна ценност от национално значение.

“Кауфланд” е в процес на придобиване на сградата от сегашния собственик, компанията “Ащром”. Заявените инвестиции са за 50 млн.лева и откриване на 100 работни места в бъдещия хипермаркет като името Централни хали ще се запази.

Обновеният проект за реконструкция първо трябва да бъде одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). На заседание на експертния съвет към Министерството на културата на 19 юли бяха отправени препоръки, с които инвеститорът сега обявява, че се е съобразил.

Фасадите на Централните хали ще бъдат реставрирани в автентичния си вид. Вътре фонтанът в средата на залата ще въде възстановен по оргиналния проект на арх.Наум Торбов. По негов проект през 1911 г. е построена сградата в стил неовизантика.

Сегашният вход от ул. “Вашингтон” все пак ще бъде затворен за посетители, но няма да се изгражда нова рампа за разтоварване на камиони.

 

Централният вход на Халите ще остане от страната на бул. "Мария Луиза".

© Георги Кожухаров – Централният вход на Халите ще остане от страната на бул. “Мария Луиза”.

“Инвеститорът се отказва от първоначално представеното проектно решение. Предложени са алтернативни варианти за транспортния достъп и зареждането на търговския обект за безшумно и екологично зареждане на търговския обект и управление на отпадъците. Зареждането е решено с по-малки камиони, отговарящи на наредбата за достъп на товарни автомобили в централна градска част”, обещават от “Кауфланд България”.

Ще бъдат отворени два входа за посетители – от бул. “Мария Луиза” и от паркинга към ул. “Пиротска”. Визуално се възстановява оригиналната фасада на зазидания от 1940 г. до днес вход от ул. “Екзарх Йосиф”, но той няма да се ползва. Предвижда се облагородяване на пространството около Халите с дървесна и храстова растителност, паркинг за клиенти с повече места, за велосипеди и за зареждане на електромобили.

Стоките българско производство ще бъдат приоритетни в този обект на “Кауфланд”, гарантират от компанията. На партерния етаж и на терасата ще се обособят няколко зони за независими търговци на дребно. Целта е да се спази препоръката на СЕСОНКЦ да се запази усещането за покрит градски пазар с главни и второстепенни търговски улици.

 

Травелатори ще спускат плавно към сутерена със зоната за археология, визуализация.

© НИНКН – Травелатори ще спускат плавно към сутерена със зоната за археология, визуализация.

Достъпът до сутерена ще е чрез два единични травелатора (вид ескалатор без стълбички). Те ще отвеждат плавно надолу в пространството на археологическите останки и крепостната стена, където се предвижда да бъде оформена “Интерактивна зона за археология и история”. Предвижда се и зона за деца, книжарница и изложбена част.

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password