Кристалина Георгиева отново насочва вниманието си към глобалните предизвикателства

Общество
Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че отново ще насочи вниманието си към сериозните глобални предизвикателства.

Тя каза това е интервю за Ройтерс, след като изпълнителният съвет на Фонда изрази пълното си доверие в лидерските й качества и намери за необосновани твърденията, че като главен изпълнителен директор в Световната банка тя е била замесена в манипулиране на данни за доклада “Да правиш бизнес”(Doing Business) от 2018 година.

“Имаме да се борим с тежки проблеми и имаме нужда институцията да заеме твърда позиция в служба на членовете си”, каза Георгиева.

Тя посочи, че планира да се срещне със служителите на МВФ идния понеделник, след първата седмица от годишните срещи на Фонда и Световната банка.

Ръководителката на МВФ подчерта опасенията си, че задълбочаващото се разминаване между икономическото представяне на развитите и развиващите се икономики може да застраши световното възстановяване от пандемията от COVID-19.

Запитана дали доверието в МВФ е пострадало от сагата около доклада, Георгиева отговори, че предполагаемото манипулиране на данни е свързано с конкретен продукт на Световната банка – класацията “Да правиш бизнес” (Doing Business), към която и в миналото са отправяни критики. Тя каза, че “има абсолютно пълно доверие” в достоверността на данните на МВФ.

“Мисля, че ще бъдем съдени по работата ни като цяло”, отбеляза тя, допълвайки, че отговорът, получен за публикувания вчера доклад “Световни икономически перспективи” и ангажиментите й към организации на гражданското общество и представители на правителствата отразяват факта, че се запазва “силната, изграждана с десетилетия основа на доверието” в МВФ.

 БТА

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password