Седем от най-големите морски кататстрофи с кораби

Култура

Пътуването по море винаги е носило риск. Инциденти, човешка грешка, сурово време и действия по време на война са сред нещата, които могат да изпратят един кораб на дъното, пише каналът “7-те НАЙ” във vbox7. Ето и кои са най-големите корабни катастрофи:

Пътническият кораб „Ийстленд“

Една от най-тежките морски трагедии в историята на САЩ се случва на 24 юли 1915 г., когато пътническият кораб „Ийстленд“ се преобръща в река Чикаго. На борда са 2500 служители на Western Electric. Корабът потъва на метри от брега, а жертвите са повече от 800.

Белият кораб

През 21 век преминаването през Ламанша е въпрос на рутина, но в началото на 12 век, пресичането му е изключително опасно начинание. На 25 ноември 1120 г. около 300 души загиват, когато Белият кораб потъва край бреговете на Нормандия. Една от жертвите е Уилям Етелинг, единственият законен син и наследник на английския крал Хенри I. Смъртта на Уилям разбива наследствените планове на Хенри и когато кралят умира през 1135 г., настъпва период на гражданска война, заради многобройните конкуренти за трона.

Пътническият кораб „Султана“

На 27 април 1865 г. се случва най-смъртоносната морска катастрофа в историята на САЩ.  Параходът „Султана“ избухва, докато се движи по река Мисисипи северно от Мемфис, Тенеси. Гражданската война в Америка е приключила само седмици преди това, а военнопленниците се превозват със специални кораби. Пренебрегвайки основните съображения за безопасност, корабът превозва 2300 души, които са 6 пъти над допустимия капацитет. В инцидента загиват 1800 души.

Пътническият лайнер „Лузитания“

По време на Първата световна война на 7 май 1915 г. немска подводница атакува британския пътнически лайнер „Лузитания“ по подозрения, че пренася военни материали. Корабът потъва само за 18 минути, а жертвите са 1198 пътници.

Пътнически ферибот „Дона Паз“

Придвижването по море играе жизненоважна роля в растежа и развитието на Югоизточна Азия, а фериботите превозват стотици милиони хора из целия регион всяка година. Най-тежката катастрофа се случва на 20 декември 1987 г., когато пътническият ферибот „Дона Паз“ се сблъсква с петролния танкер „Вектор“ в пролива Таблас. Сблъсъкът възпламенява 8800 барела нефт и бензин и двата кораба бързо са погълнати от пламъка. От повече от 4400 пътници и екипаж на двата кораба, само 26 души са спасени от залетите с нефт води.

Круизният кораб „Вилхелм Густлоф“

Построен за 1900 души, немският круизен кораб напуска пристанището на 30 януари 1945 г., превозвайки приблизително 10 000 души. Малко след 21:00 часа същата вечер три торпеда, изстреляни от съветска подводница, се удрят в кораба. Въпреки, че спасителните усилия започват в рамките на минути след първоначалното SOS обаждане на кораба, само 1200 души са спасени.

Круизен кораб „Естония“

През септември 1994 г. по време на пътуването си от Талин до Стокхолм фериботът потъва. Причината е в лошите метеорологични условия и бурните води на Балтийско море, които първо накланят кораба на една страна и след това го потапят. Жертвите са 852 души, а оцелелите в спасителната операция са 137 души.

https://dariknews.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password